FRANCUSKI SIREVI

Kamamber... kako to ukusno zvuči

Podaci govore da je kamamber (Camembert) počela da pravi Mari Harel još 1791. godine u istoimenom normandijskom selu, a prema receptu sveštenika Bonvuste iz pokrajine Bri. Svetsku slavu sir kamamber je počeo da stiče krajem 19. veka od kada se i sprema u posebnim okruglim drvenim kutijicama koje mu čuvaju svežinu i oblik. Za ovaj sir poznavaoci kažu da je čist božji dar.

Pripremio Dušan Marinović

Kamamber je meki masni sir sa tankom koricom prekrivenom plemenitom plesni (Penicillium candida i Penicillium camamberti). Originalni kamamber priprema se od nepasterizovanog kravljeg mleka, ali zbog sigurnosnih razloga i sada važećih propisa mnogi proizvođači ovog sira danas koriste pasterizovano mleko u njegovoj proizvodnji.

Intenzivnog je ukusa, sočan, glatke strukture i svetložute boje. Mekan je u sredini, a korica mu je tanka i bela. Ovaj sir je veoma maziv i odlično se rastapa na svakom toplom hlebu, pecivu, kroasanu ili tostu. Ukratko, zadovoljava istančane gurmanske potrebe za božanskim zalogajem.

Mada se koristi u pripremi velikog broja jela najbolje ga je jesti uz meso, vino ili komad ražanog hleba. Slaže se dobro i uz sveže, sušeno ili koštunjavo voće. Pohovani kamamber je popularan u Austriji i Nemačkoj. Tako spremljen dobija hrskavu koricu a unutrašnjost mu ostaje topla i kremasta. Postoji i topljena, savremena varijanta ovog originalnog sira.

Toliko je ukusan da ga je najbolje konzumirati što jednostavnije, odnosno treba ga bogato namazati na parče hleba ili pecivo, a može se jesti uz slane krekere i velike italijanske grisine.

Kamamber se nakon otvaranja čuva najviše sedam dana i to uvek u originalnoj ambalaži (zapakovan prvo u poseban papir, a potom u okruglu prepoznatljivu drvenu kutijicu) kako bi ostao zaštićen od sušenja.

Iako je možda relativno skup za naše prilike, obožavaoci ovog sira kažu da zapravo i nije zato što za njegov neponovljiv ukus - i nema prave cene!

........

Odličan sa vinima

Osim što se dobro slaže sa penušavim vinima, kamamber ide odlično i sa odležanim belim vinima ječeg ukusa. Međutim, nećete pogrešiti ako ovaj sir jedete i uz crvena vina, recimo Merlo ili Kaberne sovinjon.

........

Napoleonovo ushićenje

Tomas Pejnel, potomak Mari Harel, koja je počela prva da pravi ovaj sir, ponudio je 1863. godine u Surdonu kamamber - Napoleonu.

Caru se sir toliko svideo da je Tomasa proglasio službenim carskim dobavljačem ovog fantastičnog sira. Od tada kamamber prelazi granicu Francuske i postaje - sir slavan širom sveta.

........

Dobar i za srce

Zanimljivo je da kamamber sadrži više folne kiseline od brokolija, zbog bakterije koja se koristi pri njegovom zrenju. Folna kiselina pomaže u prevenciji od srčanog udara, a 40 grama kamambera dnevno ženama obezbeđuje 30 odsto dnevno preporučene količine folne kiseline, a muškarcima 20 odsto.

Kamamber nije puno kaloričan sa 297 kalorija na 100 grama, 14,8 grama zasićene masnoće i 1.6 grama soli.

Natura Online (9.11.2022)