OBOGATITE UKUS I PRIVLAČNOST VOĆA

Voće sa medom

Sa prolećem stižu nam prvi voćni plodovi. Istina, savremena proizvodnja i trgovina omogućili su nam da se pojedino voće može tokom cele godine naći na našoj trpezi, ali će se, ipak, mnoge domaće vrste gajenog i samoniklog voća pojaviti tek u sezoni leto-jesen. Međutim, med sa voćem, uz poboljšanje ukusa, doprinosi i povećenju kalorijske vrednosti i privlačnosti proizvoda. Takođe, mnogi recepti pripreme voća sa medom poznati su iz narodne medecine kao lek protiv akutnih i hroničnih bolesti, prehlade, kašlja, astme, bronhitisa... Evo niže čak sedam recepata za to: kompot od jagoda, medni narandžin napitak sa šljivom, medni narandžin napitak, medni malinov napitak, malina sa kiselom pavlakom, medni višnjev sok i medni napitak od kupina "Daugava".

Piše Vlastimir Spasić

Upotreba voća sa medom veoma je česta i korisna kombinacija. Med sa voćem, uz poboljšanje ukusa, doprinosi i povećenju kalorijske vrednosti i privlačnosti proizvoda. Takođe, mnogi recepti pripreme voća sa medom poznati su iz narodne medecine, kao lek protiv akutnih i hroničnih bolesti (prehlada, kašalj, astma, bronhitis i drugih).

Kao što je poznato, med se često koristi i kao zamena šećeru u raznim voćnim sirupima, kompotu, slatku i drugim osvežavajućim napicima. Ove kombinacije posebno treba ponuditi deci, čijem organizmu je potrebno obilje vitamnina. Deca su osetljivija na sezonsko variranje sadržaja vitamina u ishrani. Njihov nedostatak u proleće razlog je čestih oboljevanja.  

Interesantne su razne vrste slatka, kao naprimer od šljiva, dunja, jagoda, višanja i drugog voća za čije pripremanje dajemo nekoliko recepata.

Kompot od jagoda

Jagode se dobro operu, ocede i prosuše na suncu, razređene na platnu. Posle toga pažljivo se izmešaju sa istom težinom meda, ostave dva do tri sata pre upotrebe. Mogu se spremiti i u dobro zatvorene tegle za zimsku upotrebu. Na sličan način mogu se spremiti i maline.

Medni narandžin napitak sa šljivom

Priprema se tako što se izmuti jedno žumance sa šest kašika meda, doda čaša narandžinog soka i sok od šljiva do ukupne količine oko jednog litra.

Medni narandžin napitak

Priprema se od tri decilitra mleka, decilitar soka i tri kašike meda. Sastojci se dobro izmiksuju dok se ne dobije homogena smesa.

Medni malinov napitak

U čaši mleka se dodaju dve kašike malinovog soka (ne sirupa) i kašika meda. Smesa se dobro promeša i dolije voda do pune čaše.

Malina sa kiselom pavlakom

Uzmite 500 grama plodova maline, dodajte 300 grama kisele pavlake i prelijte sa 50 grama tečnog meda. Servirajte rashlađeno.

Medni višnjev sok

U sud se sipa pola čaše višnjevog soka, kašika limunovog soka i dodaju dve kašike  meda, malo na vrh noža soli. Pažljivo se izmešaju svi sastojci sa čašom i po mleka. 

Medni napitak od kupina "Daugava"

Napitak je posebno polularan u Letoniji, a priprema se na sledeći način: dve čaše plodova propasiraju se kroz sito. U dobijeni pire dodaje se pola čaše tečnog meda i litar hladnog, pasterizovanog mleka. Zatim se sve dobro umuti i ohladi do upotrebe.

Natura Online (20.5.2009)