KUĆNI LJUBIMCI

Kako odvići psa od bespotrebnog lajanja

lajanjepsa

Imate ozbiljnih problema sa komšilukom zbog stalnog lajanja svog svog psa. I pitate se kako ga od toga odvići?...

Piše Dušan Marinović / Foto Zvonko Perge (deo iz knjige Labrador retriver - pitanja i odgovori)

Slažemo se: nema ničeg goreg od neprekidnog arlaukanja, zavijanja i lajanja psa! I opravdano je što se komšiluk ljuti na vas i na vašeg lajavog psa, bez obzira gde živite, na selu ili soliteru.

To lajanje je obično isprazno, bez nekog razloga, kako kaže narod "laje kao pas na mesec". Opet, sa takvim psom nikada nećete znati pouzdano da li imate nekog "nepoznatog gosta" u dvorištu ili ne, a takav pas je neupotrebljiv i u lovu.

Ako želimo da se pas ponaša normalno i da ne laje bez veze, tu ružnu naviku moramo da mu suzbijamo od malena. Kako se to uspešno i relativno brzo radi?

Još dok je štene počnite da učite svog ljubimca da ne laje bez razloga. Čim primetite da je štene počelo da ciči bez nekog razloga krenite da ga ućutkujete. Neka to glasovno ućutkivanje bude pomalo oštrije od ostalih naredbi pa mu odlučno i preteći naredite MIR! ili PST!

Onim "mekšim" psima dovoljno je glasno i preteći izdati ovu naredbu nekoliko puta, dok je onim "tvrđim" potrebno, uz istovremenu komandu, baciti na njih, recimo, zvežanj ključeva. Ukoliko je pas odmah registrovao zvučnu opomenu i pogledao u vas, podignite tada preteći svoj kažiprst prema njegovoj njušci i ponovite glasovnu naredbu. Čim štene ili mlad pas prestane da laje posle vašeg upozorenja - obavezno ga nežnim tonom pohvalite i pomazite.

Kako pas bude shvatao šta je dobro a šta ne, počnite postepeno da izbacujete iz vežbe ključeve.

Ne treba zaboraviti da pas ne sme da laje ni na mirne prolaznike pored vaše kapije kao ni na decu koja se igraju u susednom dvorištu. Nije dobro ni da pas laje bez povoda na druge pse ili životinje pa i tu vrstu njegove neposlušnosti počnite da korigujete odmah.

Ukoliko pas boravi sa vama u stanu i laje često bez veze, možete ga zatvoriti u zasebnu sobu i, svaki put kada počne sa lajanjem - pokucajte snažno na vrata. Nemojte ulaziti u sobu, osim ako vam ne zvuči kao da nešto nije u redu. Nemojte dozvoliti psu ni da oseti da ćete mu svaki put prići ili doći kada god počne da laje ili zavija.

Takođe, svaki put kada pas ne gleda, a počne bespotrebno da laje u stanu, gađajte ga ili bacite pored njega nešto što će ga uplašiti. To može biti, osim svežnja ključeva, prazna limenka ili plastična flaša ako je pod čvrst.

Ako je pas na tepihu ili drugoj mekoj površini, onda ga uplašite nečim što će i na takvoj podlozi napraviti buku. Ali, vodite računa da pas nikada ne vidi da to radite vi. Tako će misliti da njegov lavež prouzrokuje još veću buku koja ga pritom iznenađuje i - plaši!

Naravno, uvek kada bacite neki predmet na njega obavezno glasno i prkosno izgovorite naredbu MIR ili PST!

.......

Uporno cvilenje za hranom

Takvo dosadno i nevaspitano ponašanje psa može neverovatno da iritira i vas i ukućane dok obedujete. Jedino što možete da uradite je da mu, kada počne da cvili ili čak stavlja svoju njušku na sto, kažete oštro NE i, ako mu je mesto blizu, pošaljite ga odmah tamo. Svaki put kada sednete da jedete moraćete da mu ponovite da ide na mesto i izgovorite naredbu NE!

Nemojte nikad da prekršite pravilo i da mu date hranu da bi ga, sledeći put, opet oterali na mesto. Ako, ipak, želite da mu date ono što ste i vi jeli, tek posle ručka mu odnesite hranu u njegovu posudu i dopustite mu da je pojede u slast.

Iz knjige Labrador retriver - pitanja i odgovori

.......

Agrobiznis Magazin broj 25 (mart 2013)

Natura Online (8.3.2013)