AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 87: KUĆNI LJUBIMCI

Kako proceniti temperament šteneta 

ABM Broj 87 str 56

Dok je još u leglu, kod odgajivača, treba proveriti i narav budućeg ljubimca. Evo kako…

Piše Dušan Marinović, Foto: Gintare

Prvo pogledaјte kakav odnos ima štene sa svojom braćom i sestrama u leglu. Ukoliko ono ne učestvuje u njihovim igrama može biti da je stidljivo ili previše pokorno. Iako može biti „simpatično” da usvojite takvog „autsajdera”, takvo štene može ostati stidljivo i uplašeno i kasnije, što nije dobro. Jer, kad odraste, takvo štene može, iz straha, ako se ne odgoji i ne socijalizuje pravilno, i da ujede nekog. 

Sa druge strane, postoje štenci koji se već u leglu ponašaju kao „šefovi”, prepuni samopouzdanja i kuraži. Takvi, pretežno muški štenci, kasnije postaju vrlo dominantni psi koji će (pokušavati) da maltretiraju vlasnika i ukućane. 

Zato bi bilo dobro da izaberete, kada je reč o temperamentu, štene koje se nalazi između te dve krajnosti. Dakle, ni previše stidljivo ali ni bahato. 

Kako još možete da ustanovite narav budućeg ljubimca? 

Kada se spustite na pod sa štencima i pozovete ih ka vama oni bi trebalo odmah da reaguju. Iz razmatranja eliminišite štence koji se ne odazivaju vašem pozivu, kao i one previše plašljive ili nervozne. Sada uzmite neko od njih u ruke kako biste ga detaljnije ispitali. Ono bi trebalo da vas prihvati kao dominantnu ličnost, ali ako se štene energično opire vašem uzimanju u ruke i pokuša da vas ugrize - eliminišite i njega. 

Sledeća provera se odnosi na vodljivost šteneta. Uzmite štene i stavite ga pažljivo na leđa, na vaše krilo. Držite ga neko vreme u toj poziciji. Posle malo protivljenja ono bi trebalo da tu mirno leži neko vreme.

Pokušajte i sledeće: kada je na podu i stoji normalno, štene nežno položite u ležeći položaj. I ovo vaše „maltretiranje” štene bi trebalo da prihvati sa malo protesta. Čemu ove probe? 

Zato da biste i sami mogli da zaključite kako štene reaguje na vaše konkretne postupke. Na osnovu njegovih reakcija dobićete ideju koliko će vas ono poštovati i da li ćete za njega biti autoritet. 

Idealno štene ne treba da bude plašljivo ni povučeno, ali ni agresivno niti nervozno. Ono treba da je prijateljski raspoloženo prema vama i da vas prihvati kao vođu. 

Štene koje ima takvu narav, mada previše živo i veselo, biće poslušno i kasnije i sa njim ćete lakše uraditi neophodnu obuku

.......

Natura Online (24.6.2018)