USKORO U BEOGRADU

Kurs socijalizacije i poslušnosti pasa

Kurs Socijalizacija pasa 

Kinološko društvo Novi Beograd, od 6. aprila 2019. godine, organizuje edukativni Kurs socijalizacije i poslušnosti pasa u trajanju od ukupno 28 časova. Tokom 14 dana kursa (subotom i nedeljom od 11.00 do 12.30 h) radiće se na konkretnoj pripremi i obuci vlasnika i njihovih pasa, bez obzira na rasu, pol i starost, kako bi ovladali osnovnim komandama poslušnosti, neophodnim i za uspešno polaganje Ispita socijalizacije pasa - ISP (BH = pas pratilac). Kursu mogu prisustvovati mešanci i rasni psi a za polaznike je obezbeđena i stručno-popularna literatura. Broj mesta je ograničen. Prijave i dodatne informacije na 064 00 78 088.

Natura Online

Kinološko društvo Novi Beograd, za svoje članove i sve druge zainteresovane, organizuje Kurs socijalizacije i poslušnosti pasa, od 6. aprila do 19. maja 2019. godine, na jugozapadnim travnatim površinama novobeogradske Arene.

Kako nam je rekao Goran Šarenac, predsednik Kinološkog društva Novi Beograd, koje je organizator kursa, predviđeno je da se časovi kursa održavaju subotom i nedeljom (11.00-12.30) i da će se, uz ostalo, velika pažnja posvetiti i osnovnom kućnom vaspitanju ljubimaca.

- Vaš pas vas ne sluša baš najbolje? Neće da se vrati kada ga pozovete? Nije u prijateljskim odnosima sa drugim kucama? I napolju jede šta stigne? Nije poslušan u kafiću ili restoranu? Neprestano laje i smeta komšijama? Penje se po vašem krevetu i fotelji? Zna da bude, nekada, nemoguć?... Na sva ta i mnoga druga pitanja imamo stručne i praktične odgovore pa ćemo na kursu i te kako i o ovome razgovarati i raditi sa polaznicima jer i sami znamo da bez osnovnog kućnog vaspitanja nema ni druge uspešne obuke pasa - kaže Šarenac i poziva vlasnike da se na vreme prijave na kurs.

Moderator i instruktor kursa je Dušan Marinović, dugogodišnji kinolog i autor poznate digitalne knjige "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori", sa saradnicima. 

O Planu i programu Kursa socijalizacije i poslušnosti pasa Marinović kaže:

- Tokom 28 časova, odnosno za 14 dana, koliko će trajati kurs, predvideli smo da obradimo sve najvažnije teme koje se tiču kućnog vaspitanja i osnovne obuke pasa. Kada je reč o samoj pripremi za polaganje Ispita socijalizacije pasa, takozvani ISP ili BH, ići ćemo postupno, korak po korak, i u razgovoru i igri sa našim ljubimcima, obradićemo sve ono što je neophodno da zna svaki vlasnik kako bi u svom domu, ali i na ulici i parku, uvek imao pored sebe normalnog, psihički uravnoteženog i poslušnog psa. 

Šta je potrebno da znamo još o Ispitu socijalizacije pasa? 

Marinović objašnjava:

- Ispit se sastoji, najkraće rečeno, od dva dela ili dve discipline: 
A - Vežbe poslušnosti (na poligonu) i
 B - Provera ponašanja psa u realnim situacijama (u urbanoj sredini, na javnom mestu i saobraćaju). Ispit se polaže pred licenciranim kinološkim sudijama za to. Bez položene prve discipline ne može se polagati drugi deo Ispita. Da bi pas položio A disciplinu neophodno je da osvoji najmanje 70 odsto od maksimalno predviđenih 60 bodova. U disciplini A pas prolazi kroz sledeće vežbe:
 Vođenje na povodniku (maksimalno 15 bodova), Vođenje bez povodnika (maksimalno 15 bodova), Sedanje u hodu (maksimalno 10 bodova), Mesto sa opozivom (maksimalno 10 bodova) i Odlaganje sa ometanjem (maksimalno 10 bodova). U disciplini B ovog ispita rad psa se ne boduje već se on ocenjuje ocenama zadovoljava ili ne zadovoljava. Sve vežbe iz discipline B rade se sa povodnikom i njihov cilj je da pokažu kakvog je karaktera pas. U okviru ovog dela ispita proverava se i opisno ocenjuje kakva je reakcija psa u susretu sa grupom ljudi, sa biciklistima, sa automobilima,
 sa džogerima ili sa osobama na rolerima, u susretu sa drugim psima i, konačno, kako se pas ponaša na povodniku prema drugim psima tokom kraćeg odlaganja na javnim mestima. Kao što će, međutim, naši polaznici i lično videti, ovaj ispit nije uopšte težak. Jer, uz malo truda i rada, ali ozbiljno shvaćenih, kako na samom kursu tako i kod kuće, svako može sa svojim psom da položi ovaj ispit bez problema. Naravno, dokaz o položenom ISP neophodan je preduslov za vođenje pasa u socijalizovanim-urbanim sredinama kao i za učestvovanje na svim takmičenjima radnih, tragačkih, spasilačkih pasa i takmičenjima u agilitiju i poslušnosti. 

Na kraju, Šarenac dodaje: 

- Cena jednog časa od 45 minuta našeg kursa iznosi samo 750 dinara. Trudili smo se da ukupna cena bude krajnje prihvaljiva za većinu polaznika a ukupan iznos može se platiti i u tri mesečne rate. U ukupnu cenu kursa uračunata je i jednogodišnja članarina za Kinološko društvo Novi Beograd i digitalna knjiga "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori" koja će i te kako pomoći našim polaznicima da savladaju ovu materiju. Posebno naglašavam da se na kurs mogu prijaviti i mešanci i rasni psi ali i da svi oni moraju biti obavezno mikročipovani i vakcinisani protiv besnila. S obzirom na to da već sada vlada poprilično interesovanje za naš kurs, apelujem na vlasnike kuca da se na vreme prijave jer je, iz čisto tehničkih razloga, broj mesta na kursu ograničen. Dobrodošli! 

Više informacija o kursu na: 064 00 78 088

Kurs i sva dešavanja vezana za njega, medijski će pratiti TV Pet Friendly i Natura Online.

……

Natura Online (11.1.2019)