KUĆNI LJUBIMCI

Male tajne dresure

ABM 106 st 56

Kao što sam ovde već pisao, u klasičnom slučaju, što znači da obuku počnemo da radimo sa zdravim psom, starim oko šest meseci i da dnevno, po dva puta, naše kratke vežbe poslušnosti ukupno ne traju, po sesiji, duže od 15-20 minuta, trebaće nam ukupno oko pola godine. Bajke da psa možemo da izdresiramo za tri-četiri nedelje, zato zaboravimo - odmah! 

Piše Dušan Marinović / Agrobiznis magazin broj 106

Prethodno rečeno je, naravno, samo predlog vremenskog okvira obuke a ne - sveto pravilo! To znači da možemo da radimo i tako sa psom ali i - ne moramo. Umesto dva puta, možemo ga trenirati jednom ili čak deset puta dnevno po samo pet minuta. To nije bitno. Važno je da se sa psom radi u kontinuitetu pa će, u skladu sa tim, i rezultati biti vidljivi, pre ili kasnije. Bitno je da se postigne željeni cilj a to je - obučen, poslušan i vaspitan pas. 

Mnogi vlasnici misle da ukoliko ne mogu da odvoje dnevno pola sata za obuku svog psa da je zbog toga cela obuka besmislena. To nije tačno. Bilo koje vreme provedeno u obuci psa, duže ili kraće, daće pozitivne rezultate tako da to nije opravdanje za nerad. Uostalom, mnogi psi su naučili mnogo toga dobrog iako njihove lekcije nisu trajale nikad duže od nekoliko minuta. 

Zato pokušajmo ovo: pošto nemamo mnogo slobodnog vremena, a kad god možemo, učimo svog psa poslušnosti. Ali često. I neka vežbica ne traje duže od nekoliko minuta. I čim osetimo da mu je pažnja opala, prekinimo sa vežbom, pohvalimo psa i bodrimo. 

Videćemo da će pas, iako je proveo malo vremena u formalnoj obuci, početi da nas više sluša i da određene radnje radi baš onako kao da je sa njim danima radio profesionalni dreser. 

Međutim, ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć u dresuri obratite se nekoj školi za obuku pasa u vašem kraju koja organizuje takve kurseve za vlasnike i njihove pse. Možete potražiti i specijalizovane knjige o obuci školovanih-službenih pasa kao i video materijal na ovu temu na internetu. 

Za vas, kao potencijalnog kinološkog entuzijastu, može biti zanimljivo i da, neko vreme, volontirate kod nekog profesionalnog dresera pasa i tu, praktično, naučite male i velike „tajne” i trikove dresure, svojevrsni „zanat" koji može da vam bude, kasnije, i dodatni izvor prihoda. 

(Iz digitalne knjige "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori")

......

Agrobiznis magazin broj 106, strana 56

Natura Online (18.12.2019)