KUĆNI LJUBIMCI

Kako okupati psa

KAKO OKUPATI PSA

Letnje vreme ne samo da nam donosi tropske vrućine već je i idealno za kupanje ljubimca napolju. Kako da to uradite na pravi način?...

Piše Dušan Marinović, urednik

Zašto јe kupanje važno?

Kupanje psa treba da bude više važno nama nego njemu. Na kraјu kraјeva, njega je baš briga da li je i koliko prljav, blatnjav i da li neprijatno miriše. Ne zaboravimo nikad i da je naš ljubimac ipak - samo pas. 

Kada bi trebalo i koliko često da kupamo psa?

Kada sami ocenimo da je vreme da okupamo psa, a to ćemo zaključiti po njegovom jakom ili čak neprijatnom mirisu, kao i po njegovoj prljavoj dlaci, imaćemo tri mogućnosti kako da to uradimo: da ga okupamo u kadi, pomoću creva u dvorištu (po toplom vremenu, naravno) ili u posebnom salonu za kućne ljubimce.

Ako se odlučimo da to uradimo sami u svom dvorištu, treba da koristimo isključivo šampon namenjen psima. Humani, čak i najblaži, takozvani „bebi“ šamponi, dokazano je, isušuju kožu psa pa njegove potkožne žlezde, posle kupanja takvim sredstvom, dodatno luče masti koje imaju funkciju da zaštite kožu. Zbog toga će se pas još više neprijatno osećati tako da tu vrstu „uštede“ ne preporučujem.

I mada mnogi psi obožavaju vodu, moramo da znamo da neki od njih uopšte ne vole da ih kupamo. Zato, pravimo razliku između kupanja našeg psa tokom leta u jezeru ili reci od onog sa šamponom. 

Psa bi trebalo, dakle, zbog redovne higijene, okupati nekoliko puta godišnje šamponom za pse, zavisno od toga koliko je realno prljav. Ali, ne preterujmo u kupanju ljubimca. Osim što može da se prehladi kada je hladno, u prirodi se on kupa samo onda kad baš mora, a to je da bi se rashladio, kada juri plen ili beži od nekoga. 

Kakvi su to šamponi namenjeni samo psima? Većina savremenih šampona za pse sadrži u sebi i sredstvo za uništavanje buva i drugih kožnih parazita. Otuda se ti šamponi za pse nazivaju i dermatološkim jer pomažu u zaštiti pasa od spoljnih parazita. Njih možemo naći u svakom pet šopu i uglavnom nisu skupi.

Pre upotrebe šampona za pse treba da pažljivo pročitamo uputstvo za njihovu upotrebu na ambalaži. Jer, da bi supstanca, koja je namenjena uništavanju spoljnih parazita delovala na pravi način, moramo, pošto smo već nakvasili psa vodom, da prstima dobro utrljamo šampon u njegov dlačni pokrivač i ostavimo psa, tako našamponiranog, od nekoliko sekundi do nekoliko minuta što zavisi od jačine samog preparata u šamponu. 

Posle toga, još jednom, istrljajmo dobro rukama i prstima psa da bi se šampon što ravnomernije rasporedio po njegovom telu. Zatim, najbolje crevom, normalnim mlazom isperimo psa, ni hladnom ni previše toplom vodom. 

Tokom kupanja treba da pazimo da šampon i voda psu ne uđu u oči i uši jer mogu izazvati komplikacije, a to mu se neće ni dopasti. 

Kada isperemo psa, obrišimo ga obavezno peškirom, čak iako je napolju veoma toplo. Uvedimo ga zatim, pošto se i on sam otresao od vode u dvorištu, i ostavimo u kući dok se ne osuši. Jer, ako ga budemo pustili, posle kupanja, napolje mokrog, brzo će se ponovo isprljati jer se prašina i prljavština odlično „lepe“ za vlažnu dlaku psa. Takođe, pas može i da se prehladi ako bude ležao mokar na hladnom betonu.

Da li je komplikovano kupati psa u kadi? 

I jeste i nije.To zavisi i od veličine samog psa. Ako psa nameravamo da kupamo u svom kupatilu, odnosno u kadi ili tuš-kabini, potrudimo se da on, od malena, ovo kupanje shvati kao nešto normalno. 

Pre samog kupanja, preventive radi, stavimo u kadu neki stari peškir da se pas ne bi okliznuo i povredio prilikom svojih pokušaja da izađe iz kade. Naravno, prethodno sklonimo sve ono što bi on mogao da sruši oko kade i u kupatilu, a budimo i spremni da, posle ovog kupanja i njegovog obaveznog otresanja, detaljno pokupimo otresenu vodu i njegove mokre dlake sa pločica kupatila. 

Trudimo se da ovo kupanje bude što kreće i efikasnije a ako je u stanu hladno možemo ga, osim peškirom, osušiti i fenom.

(Agrobiznis magazin, broj 65, juli 2016, strana 55)

.....

Natura Online (17.7.2021)