Labradorski haski

Retke i nepriznate rase: labradorski haski 

• Labradorski haski je retka i veoma stara rasa pasa poreklom iz oblasti Labrador koja se nalazi na krajnjem istoku Kanade. Zbog svog drugog naziva „labrador haski“ (labrador husky) ljubitelji pasa, sa engleskog govornog područja, neretko pomišljaju na psa nastalog ukrštanjem labradora retrivera i sibirskog haskija. Međutim, stvari stoje malo drugačije...  

Piše: Aleksandar Arsić *

Labradorski haski je prastara rasa pasa za koju mnogi stručnjaci smatraju da je nastala početkom 14. veka tako što su Eskimi svoje lokalne pse parili sa vukovima radi povećanja izdržljivosti i otpornosti. 

Labradorski haski spada u radne pse, ali se isto tako može uspešno gajiti i kao pas za društvo. Veoma su društveni i živahnog temperamenta, dobro prihvataju ukućane i stvaraju dosta dobar odnos sa drugim psima. Ali, zbog velikog prisustva gena vuka, ako se u domu uzgajaju i neke sitne životinje, mogu prema njima ispoljiti agresiju. 

Ovi psi su srednje veličine, visine 48-62 cm i telesne težine 27-45 kg. Dlaka im se može javiti u raznim bojama, a imaju i podlaku. Životinje izgledom veoma podsećaju na haskija ili druge severne pse.   

Danas je ovo izuzetno retka rasa koju priznaju samo pojedini lokalni kinološki savezi. 

....

Aleksandar Arsić, autor ovog teksta, vodi i uređuje svoja dva sajta: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

Natura Online (10.8.2023)