Jazavičar Leo - mali heroj velikog srca 

Te 2014. godine Srbijom je odjeknula vest da je jedanaestogodišnju devojčicu napao veliki pas ali je, srećom, veća tragedija izbegnuta zahvaljujući malom Leu. Ovo je priča o njemu...

Natura Online

Leo je bio jazavičar koji je živeo u Pančevu sa porodicom Ilić,  nepune dve godine. Bio je mali, šašavi, veseli pas koji je voleo ljude, a voleli su i ljudi njega. Niko nije ni pretpostavljao da toliko mnogo hrabrosti može stati u tako malo biće sa kratkim nogama, sve do jednog martovskog dana 2014. godine.

Devojčica Nikolina Vučetić, koja je tada imala 11 godina, vozila je rolere po svom naselju. Odjednom se tu stvorio bulmastif koji je počeo da skače po njoj. Uplašena devojčica rekla mu je da se skloni ali on ju je srušio na zemlju i počeo da je grize i baca sa jedne strane ulice na drugu. 

Komšinica, koja je čula vrisku deteta, izletela je na ulicu a za njom i njen pas, jazavičar Leo, koji je hrabro pokušao da odbrani devojčicu zgrabivši mnogo većeg psa za nogu.

Bulmastif Meda je pustio devojčicu i počeo da se bori sa malim Leom, nanevši mu teške povrede. Veterinari u Pančevu želeli su da uspavaju Lea jer je bio u veoma lošem stanju… Međutim, vlasnici nisu mogli da se pomire sa tim. Odmah su ga odveli u Beograd gde je dva sata operisan, a dva dana kasnije Leo je podlegao povredama zadobijenim u pokušaju da sačuva život deteta.

Leo jazavicar 02

Građani Pančeva želeli su da se oduže neustrašivom malom psu tako što će zauvek sačuvati sećanje na njega. Na inicijativu Društva prijatelja životinja "Ljubimac", 2015. godine, Leu je otkriven spomenik u Narodnoj baštini u Pančevu gde je mali pas najviše voleo da boravi. 

Na postolju spomenika piše: "Za sve male heroje velikog srca", a iznad toga leži bronzana statua malog Lea koji oprezno motri na svu decu koja se igraju u parku i podseća nas na velika dela malih heroja.

Natura Online (8.9.2023)