ANALIZATOR KOJI OMOGUĆAVA DA SE OSEĆATE KAO PAS

Bowlingual - prevodilac psećeg lajanja

bowlingual-1

Spravica pod nazivom Bowlingual, koja analizira pseće lajanje da bi utvrdila njegovo emotivno stanje, ponovo se pojavila na tržištu Japana gde je, podsetimo, kada je pušten u prodaju 2002. godine, prodato više od - 300.000 primeraka

Izvor: Mikro vesti

Prvi put Bowlingual ili "prevodilac psećeg lajanja" pušten je u prodaju 2002. godine, a sada će njen proizvođač Takara Tomy u avgustu ponuditi novu verziju koja je upravo prikazana na tokijskom sajmu igračaka.

Bowlingual je razvijen u saradnji s istraživačkom audio laboratorijom i analizira akustiku psećeg lajanja. Kompanija tvrdi da njen uređaj može da prepozna šest različitih emocija.

Sačinjavaju ga dva dela: mikrofon koji pas nosi oko vrata i ručni prijemnik koji prima podatke iz mikrofona, određuje emociju i pokazuje vlasniku odgovarajuću frazu na malom ekranu.

Nova verzija ima manji prijemnik, a pored ekrana sadrži i sintezator govora koji glasom obaveštava šta pas hoće da kaže.
Kad je 2002. pušten u prodaju prodato je više od 300.000 primeraka u Japanu gde mnogi vlasnici kućnih ljubimaca ne žale novac da svoje ljubimce učine srećnim.

Bowlingual će koštati 20.000 jena (oko 210 dolara) i u početku će moći da se kupi samo u Japanu.

* * * * *

Čovekov najbolji prijatelj, javile su Mikro vesti početkom avgusta 2001, možda je umoran od slušanja vaših gunđanja. Japanski proizvođač igračaka, kompanija Takara, i ponudilac sadržaja za mobilne telefone Index Corp, razvili su proizvod koji analizira pseća osećanja i prevodi ih u reči. Sada je na vas red da slušate šta to vaš pas ima da kaže i da utvrdite da li vam je stvarno prijatelj.

Uređaj nazvan "Bowlingual" sastoji se od terminala s LCD ekranom i odvojenog bežičnog mikrofona. Mikrofon se stavlja na pseću ogrlicu i šalje terminalu laveže i režanja kojima se pas oglašava. Terminal ih potom analizira i kategorizuje u šest vrsta osećanja: frustraciju, strah, umiljavanje, zadovoljstvo, tugu i želju, saopštile su ove dve kompanije (http://www.takaratoys.co.jp/ i http://www.indexweb.co.jp/).

Tehnologiju analize "glasa" razvila je japanska akustička laboratorija (Japan Acoustic Lab), specijalista u ovoj oblasti čiji su klijenti kancelarija japanskog javnog pravobranioca, tokijska policija i vladine institucije raznih zemalja.

Prikupljeni podaci koriste se na dva načina. Jedan je da se odmah prevode u reči koje se nasumice biraju iz rečnika sa dvesta reči. Na primer, kada se podaci analizom svrstaju u kategoriju "zadovoljstvo", na raspolaganju su izrazi "ovo je zabavno", "srećan sam" i "baš je lepo"! Uređaj može da ih prikaže na ekranu ili izgovori glasom preko zvučnika.

Drugi način je da se memorišu i analiziraju u dužem periodu i potom prikažu kao pseći dnevnik ili pokazatelj raspoloženja za taj dan. Kompanije razvijaju i Bowlingual servis e-pošte kako bi se vlasnik obavestio šta pas govori dok je vlasnik izvan kuće.

Ovaj proizvod je deo projekta Dulitl na kome rade Takara, Index i Japan Acoustic Lab, koji su još početkom 2001. započeli i razvoj prvih proizvoda zasnovanih na komunikaciji između ljudi i životinja. Projektni tim razvija i robota u obliku psa koji će moći da prevodi šta pravi pas laje - pisale su Mikro vesti 8. avgusta 2001.

.........

Izvor: Mikro vesti 16.7.2009 i 8.8.2001

Natura Online (17.7.2009)