MALA ŠKOLA KINOLOGIJE GLASA JAVNOSTI I SAVETI ZA LOVCE (2)

Obuka i rad sa psom na terenu

obuka-pasa-na-terenu-2

Preddresura počinje sa štenetom od dva, a završava se kada ono napuni oko devet meseci života. Tada pas, sa već stečenim znanjem, može da se specijalizuje za obuku na terenu.

Piše Stevan Banković. novinar i lovac

Pre nego što pas sasvim savlada osnove dresure nije preporučljivo da se obučava na terenu, jer bi to dovelo do raskoraka u učenju, pa bi markirao i nekontrolisano potrčao da aportira ulovljenu divljač a ne bi znao još ni komandu "sedi". Takvi psi umesto ptičara postanu goniči divljači i tada su od male korosti za lov. Preddresuru sa štencima treba obavezno izvoditi.

Navikavanje šteneta na različite metode, od najranijih dana, predstavlja garanciju za kasniju uspešnu obuku. U preddresuri je važno da se pogrešnom metodom ne postigne suprotan efekat. Preddresura počinje sa štenetom od dva, a završava se kada napuni oko devet meseci života. Tada pas, sa već stečenim znanjem, može da se specijalizuje za obuku na terenu.

RAD U POLJU

Pas se u polje izvodi kada ima osam do devet meseci i kada mu je fizički razvoj već u završnoj fazi. Zato je važno da bude u dobroj kondiciji da bi obuku mogao da podnese bez teškoća. Za dobru kondiciju vašeg psa nije dovoljan samo trening od nedelju dana pre početka sezone. Sa treningom treba početi najmanje mesec dana ranije sa dva časa rada dnevno. Uz to psu treba tada davati kaloričniju hranu bez koje on ne bi podneo povećane napore.

Pri izlasku na teren lovac se obično zadovolji ako mladi pas markira i ako počne da aportira, misleći da je time obuka završena jer će "ostalo" naučiti u lovu. To shvatanje je pogrešno jer kada pas pojuri zeca i ne vraća se, dokazuje se da dresura nije potpuna. A onda se, obično, sva krivica svali na psa kako, navodno, nije kvalitetan.

TRAŽENJE

Da bi pas mogao da markira divljač (što ptičarima treba da je urođena osobina) on je prvo mora naći. Zbog toga psa treba naučiti da taktički i bez preskakanja pretražuje ceo teren. Za to postoji više načina kako da se pas tome nauči. Preporučujemo vam sledeći postupak. On se temelji na korišćenju uslovnog refleksa psa. Na taj način pas veoma brzo nauči da pretražuje teren.

Kada smo psa od osam meseci starosti naučili da obraća pažnju na vlasnikov glas, na pištaljku i pokret ruke, onda će on naredbe rukom da prihvati i u lovu. Da bi prihvatio cik-cak tehniku traženja na terenu psu se mogu postaviti čvarci ili neka druga poslastica.

Koliko je ovaj način pogodan za navikavanje psa na sistematsko traženje, toliko je on i koristan za navikavanje da traži "visokim nosom". Za obuku u traženju najbolje je odabrati neko lucerište pred košenje ili višu travu da zbog otežanog kretanja pas ne bi mogao da izvršava radnju u galopu, nego u normalnom hodu ili kaskajući.

(Nastaviće se)

..........

Glas javnosti (20.9.2009)

Natura Online (6.10.2009)