LESKOVAC

Obavezna i besplatna sterilizacija svih pasa i mačaka

svrca01 

Leskovac je prvi grad u Srbiji u kom je stupila na snagu opštinska odluka o obaveznoj i besplatnoj sterilizaciji pasa i mačaka

Izvor: B92

Sterilizacija vlasničkih i pasa lutalica je obavezna i besplatna, osim ako se vlasnici ne izjasne durgačije, ali u tom slučaju plaćaju taksu. Na ovaj način, Leskovac će, osim što je odluku uskladio sa evropskim standardima, ostvariti i znatne uštede.

Od početka godine do sada iz budžeta grada Leskovca isplaćeno je blizu 30 miliona dinara na ime odštetnih zahteva građanima Leskovca zbog ujeda pasa lutalica.

Čelnici grada očekuju da odluka koja se odnosi na sterilizaciju vlasničkih i napuštenih pasa dovede do smanjenja broja ovih životinja na ulicama. Veruju da bi se novac koji je otišao na odštetne zahteve mogao iskoristiti za rešavanje prioritetnih problema.

Građani Leskovca još nisu upoznati sa odlukom koja je stupila na snagu pre dva dana, ali smatraju da bi veće kazne za one koji se nesavesno odnose prema životinjama trebalo da utiču na rešavanje problema.

Iz gradskog budžeta za sterilizaciju jedne životinje izdvajaće se od dve do tri hiljade dinara, dok su odštetni zahtevi koji se isplaćuju građanima i do sto puta veći.

Psi lutalice će obavezno biti sterilisani dok će se vlasnici kućnih ljubimaca izjasniti da li žele da besplatno sterilišu životinju ili da plate taksu koju određuje gradsko veće. Prema novoj odluci predviđena je i izgradnja novog azila za pse i mačke lutalice, jer postojeći može da primi svega stotinu životinja.

Za godinu dana uhvaćeno je oko 600 pasa, dok je na ulicama grada ostalo tri puta više. Za one koji se ne ponašaju u skladu sa ovom odlukom predviđene su kazne: za fizička lica od dve i po do 25.000 dinara, a za pravna od sto hiljada do pola miliona.

.........

B92 (10.10.2009)

Natura Online (11.10.2009)