NATURA 16 naslovna 

Natura broj 16, novembar 1997, strana 56, format A4, PDF izdanje, cena 60,00 RSD, za inostranstvo 0,90 €

• Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,90 €, preko PayPal-a: 

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije. 

• Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 60,00 RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice, pogledati detaljnije uputstvo ovde

Iz sadržaja broja 16:

Umesto uvodnika

DISKVALIFIKACIONA MANA

Piše Dušan Marinović, glavni urednik

Veterina

SALMONELA GOLUBOVA (PARATIFUS)

Inkubacija salmonele traje obično tri do pet dana. Simptomi počinju veoma naglo i veoma su drastični: golubovi su izrazito neveseli, kunjaju, apsolutno ne uzimaju hranu, piju mnogo vode... Ponekad se može pojaviti povraćanje, povišena temperatura i, kao veoma karakterističan simptom, beli proliv koji izgleda kao da je pomešan sa gipsom. Može doći i do gnojnog konjuktivita, a ponekad i do nervnih simptoma bolesti: paralize nogu i krila, nekontrolisanogretanja, kretanja u krug ili iskrivljene glave u jednu stranu što je posledica dejstva toksina koje salmonela izlučuje i koji deluju na nervni sistem ptice. Moguća su i iznenadna uginuća, a obično golub ugine nakon dva do četiri dana. Problem kod te opake bolesti je i što se može preneti i na čoveka tako da, u svakom slučaju, treba otvoriti četvoro očiju.

Piše Stevan Fulipović Žuća. dipl. vet. spec

Veliki intervju: Zoran Čurčić - Zoća Ledinjar, međunarodni kinološki sudija i odgajivač nemačkih boksera

SKOK ZA PET KIL' A KAJMAKA

O suđenju i neznanju naših sudija, putujućem kinološkom karavanu koji, iz nedelje u nedelju, obilazi našu otadžbinu, nepoštovanju i nepoznavanju standarda, paraleli između naših i stranih odgajivača, našoj kinološkoj i sportskoj nekulturi, mutnim radnjama ne samo na CAC već i specijalizovanim izložbama, novcu, ljubavi i entuzijazmu bez kojih nema napretka, radnoj kinologiji, našim bokser klubovima, ali pre svega o nemačkom bokseru kod nas i u svetu sa Zoranom Ćurčićem, u "kučkarskom svetu" poznatijem kao Zoća Ledinjar, koji tvrdi da i kada bismo uveli sve ono što je normalno u zapadnim kinologijama kod nas to ne bi moglo da funkcioniše jer, kako kaže, mi smo takvi - kakvi jesmo. A kakvi smo mi to kinolozi - o tome govori poduži i zanimljivi intervju koji će retko koga ostaviti ravnodušnim.

(Ovaj intervju, a kada smo ga pravili to nismo mogli znati, uskoro će postati kultni, ona prekretnica koja je NATURU definitivno odvojila, u najboljem smislu te reči, od svih ostalih i sličnih revija u Srbiji, pa i šire - prim. aut)

Razgovarao Dušan Marinović, urednik

Razgovori s povodom: Miroslav Gajić, sekretar Kinološkog saveza Republike Srpske

NEREŠEN STATUS

Pre rata, na području tadašnje Bosne i Hercegovine, forsirana je uglavnom lovna kinologija, a pošto nije bilo kinoloških društava nije postojao ni kinološki savez. Rat je doneo mnogo strahota, ali posle njegovog završetka među kinofilima i konolozima Republike Srpske rodila se nada i želja da se propušteno ispravi. Kakva je realna situacija po pitanju kinologije u Republici Srpskoj, šta i kako rade tamošnjai kinološki entuzijasti i, konačno, šta mi odavde možemo pomoći svojoj braći preko Drine, pitali smo u Banja Luci Miroslava Gajića, sekretara Kinološkog saveza Republike Srpske.

Piše Saša Vurzberg, Banja Luka

Kinološka promišljanja 

Reorganizacija na pomolu?

(NE)DELJIVI SUVERENITET

Da li je Jugoslovenski kinološki savez legitiman? Da li je Kinološki savez Srbije na prvoj izbornoj Skupštini nove jugoslovenske kinologije, pre neku godinu, negde na moru, imao pravo da se, posle raspada prethodnog JKS-a, mazohistički i kao u ekstazi, odrekne svog suvereniteta na celini teritorije Republike Srbije i izglasa, na svoju evidentnu štetu, pa i protiv novog ustava, ravnopravnost sa pokrajinskim savezima Vojvodine i Kosmeta - pita u svom tekstu, koji je dugo boravio u fijokama nekih redakcija, naš istaknuti kinološki sudija.

Piše Obrad Škipić, dipl. pravnik i kinološki sudija

Tema broja

STRANA TELA

Ostavljajući svakodnevne predmete bez reda pred šape ili čeljusti vašeg ljubopitljivog ljubimca, možete prouzrokovati njegovu patnju sa ozbiljnim posledicama. Šta sve mogu naši ljubimci da progutaju i do kakvih su saznanja o tome došli Englezi - tema je ovog broja.

"Your Dog" septembar 1997, prevod Vladan Drobnjak, obrada teksta Dušan Marinović

Zanimljivosti iz sveta

MOTLEY, IDEMO DA RONIMO!

Izvor "Medi zimi" pripremila Slobodanka Juhas 

Lovna kinologija: Mala škola velike obuke (7)

MIRNOĆA NA PUCANJ SA ODSTRELOM DIVLJAČI

Ova disciplina je vrlo izazovna za mladog psa, jer ako smo makar i malo "zgrešili" u dotadašnjoj obuci, onda će on, posle marke, kad uoči pad odstreljene divljači, jurnuti "k'o bez glave", naravno, ne čekajuci našu komandu da je pronađe i donese. Šta tada raditi?

Piše prof. Zoran LJ. Milić, kinološki sudija

Radni ispit

NOVI IPO PRAVILNIK

Radni ispit, poznatiji kao IPO I važi od 1.1.1995. godine i odobren je od strane Komisije FCI za službenu grupu pasa. Korenite promene pretrpeo je deo "C" odnosno - odbrana i napad, tako da u ovom broju dajemo nastavak kompletnog prevoda novog IPO pravilnika. Osim što ga treba pažljivo pročitati, kažu upućeni, teba ga već sada dosledno sprovoditi i u praksi.

Pripremio Milan Medić

Poznajemo li dovoljno anatomiju?

GORNJA LEĐNA LINIJA KOD PASA

Prema standardima različitih rasa pasa, gornja leđna linija je različito definisana i to je apsolutno normalno jer je čovek selekcijom stvorio oko 400 rasa pasa ali nije detaljno opisao određene regije, pa ni - gornju leđnu liniju. Ovim tekstom i crtežima pokušaćemo da ove stvari malo bliže objasnimo...

Tekst i crteži Obrad Đokić, kinološki sudija

GLAVA

U ranijim brojevima NATURE pisali smo o telesnoj građi pasa, odnosno o kostima i mišićima, kao i o njihovim regijama. Crteži i objašnjenja odnose se na sve rase pasa, dakle, od čivave do doge. Ovoga puta analiziramo anatomiju glave.

Piše Obrad Đokić, kinološki sudija

Kinologija za početnike

PAS NIJE IGRAČKA

"Sumnjam da neko zaista može biti potpuna ličnost ako bar neko vreme svog života nije posedovao ili bio posedovan - od psa" pisao je David Teylor. Ovome dodajmo i to da je pseći organizam kompleksna biološka mašina u kojoj svi delovi funkcionišu zajedno čime ga i održavaju u životu...

Piše Vesna Marković, odgajivač

Rase pasa

Kuvas

ČUVAR TALASASTE BELE DLAKE

Krupnog tela, izraženo čvrste, talasaste bele dlake i vrlo simpatične spoljašnjosti - najkraći je opis kuvasa. Kada, kako i zašto je počeo da se uzgaja, nije tačno utvrđeno. Pretpostavlja se, međutim, da se njegova pojava poklapa sa onom njemu sličnih rasa, ali ljudima je posebno skrenula pažnju njegova želja da prati čoveka, u dobru i zlu. Uz veliko poverenje koje je gajio prema ljudima kod tog psa je primećena i velika hrabrost što je, sve zajedno, i uslovilo da ga je čovek prihvatio za svog iskrenog saputnika u dugim nomadskim lutanjima evroazijskim stepama. Ovo je priča o tom psu...

POREKLO OD KOMONDORA?

STOČARSKA DRESURA

Piše Zoran Jejinić, odgajivač

Autohtone rase

TORNJAK

U želji da predstavim tornjake nisam mogao naći boljeg sagovornika od Dušana Davidovića, odgajivača tih pasa i predsednika Kluba odgajivača, vlasnika i ljubitelja tornjaka - počinje svoju zanimljivu priču o ovoj domaćoj i do sada zapostavljenoj autohtonoj rasi naš dopisnik iz Banja Luke...

Piše Saša Vurzberg, banja Luka

Predstavljamo izuzetne nemačke ovčare

KARLY VON ARMINIUS

Pripremio Milan Medić

Kolor poster

ODGAJIVAČNICA NEMAČKIH OVČARA "VOM HAUS MILESEVAC"

Vlasništvo Petera Firica iz Mileševa

Foto-reportaža

CACIB BEOGRAD 97

Foto ekipa Nature, piše Dušan Marinović

Društva i asocijacije

Kinološko društvo Barajevo

POMOĆ MLADIM KINOLOZIMA

Piše Zoran Jejnić, sekretar KD "Barajevo"

Šabac

DRUGA SAVEZNA IZLOŽBA AKVARISTA I TERARISTA 

Piše Tomislav Zakarić, predsednik saveza akvarista i terarista Jugoslavije

Braničevska sekcija Lovačkog društva Golubac

MOCINA SIGURNA RUKA

Novoosnovano Lovačko društvo "Golubac" obuhvata više sekcija. Među njima je i sekcija Braničevo. Ovog puta govorimo o njoj...

Piše prof. Zoran LJ. Milić, kinološki sudija i lovac

Specijalizovane izložbe pasa

Peta specijalizovana izložba nemačkih ovčara KONO RUMA 97

POBEDA BLICKA I IKE

Članovi Kluba odgajivača nemačkih ovčara pri KD "Srem" iz Rume organizovali su svoju petu specijalku za ovu rasu koja je ostavila bolji utisak od prošlogodišnje. Evo i zašto... U prilogu: komentar izložbe i kompletni plasmani pasa sa fotografijama najuspešnijih)

Piše Ivan Lukić, odgajivač

Treća utakmica u radu školovanih službenih pasa CACT Subotica 97

MALINOE SVE BOLJE

KD "Subotica", tačnije Klub ljubitelja službenih pasa i Doberman klub Subotica bili su domaćini Treće savezne utakmice u radu školovanih službenih pasa. Evo kako je tamo bilo...

Pišu Tatjana Popović i Nenad Milojević

Druga klupska specijalizovana izložba za nemačke ovčare u Pančevu

USPELA PROVERA

Piše Ivan Lukić

Osamnaesti kup oslobođenja Kikinde: takmičenje službenih pasa po programu IPO I i IPO III

POBEDA DOBERMANA

Piše Šandor Berček

Prva specijalka domaćih goniča  u Čačku

DAN GONIČA

Na Prvoj specijalizovanoj izložbi domaćih goniča (srpski, jugoslovenski, trobojni i planinski) izveden je 71 pas. Uspela izložba predstavlja dobar nagoveštaj da će se autohtonim rasama ubuduće pridavati veći i zasluženiji značaj nego do sada.

Piše Radivoje Tomačević, Klub ljubitelja goniča, Čačak

Utakmica pasa jamara u veštačkom rovu u Bačkoj Palanci

CACT OTIŠAO U VRBAS

Piše Milorad Zorić, odgajivač nemačkih lovnih terijera iz Bačke Palanke

Svetsko prvenstvo u radu školovanih službenih pasa po programu IPO III u Njitri, Slovačka

STIGLI SMO I NA SVETSKO PRVENSTVO

Svetska prvenstva u radu školovanih službenih pasa oduvek su privlačila pažnju ljubitelja radne kinologije, ali je ovogodišnje posebno značajno jer je na njemu, prvi put u istoriji naše radne kinologije, učestvovao takmičarski par iz naše zemlje. Bio je to član Beogradskog kinološkog društva i Kluba dresera i vodiča službenih pasa "Milicionar" i reprezentativac SR Jugoslavije Nenad Milojević sa nemačkim ovčarom Ello-om vom der Stockheimer-om Allee-om. Evo izveštaja i utisaka sa ovog događaja...

Pišu Tatjana Popović i Nenad Milojević

Glavna uzgojna smotra za nemačke ovčare u Sarvašu, Mađarska

SIEGER NA MAĐARSKI NAČIN

Na glavna uzgojnoh smotri za nemačke ovčare u Sarvašu, 157 prijavljenih pasa iz Mađarske, Nemačke, Austrije, Italije, slovenije, Rumunije i Jugoslavije ocenjivao je nemački sudija Hans Peter Fetten. Naši izlagači, kao što se i očekivalo, dostojno su predstavili našu kinologiju zaveleživši solidne rezultate.  (U prilogu: izveštaj i plasmani pasa u svim razredima)

Tekst i fotografije Denis Novak

Internacionalni ispit za nemačke kratkodlake ptičare

18. IKP SIOFOK - MAĐARSKA

U prelepom turističkom mestu Siofok, na obali Balaton jezera u Mađarskoj, održan je 18 IKP (Internacionale kurzhaar prufung) na kojem je bilo prijavljeno 179 pasa i 114 sudija iz svih zemalja učesnica. Naši takmičari, posle dvogodišnje izolacije, plasirali su se u sam vrh takmičenja što je potvrdilo pretpostavke da i mi pse za IKP imamo...

ŠTA JE IKP?

SKUPŠTINA SVETSKOG KLUBA ZA NKD PTIČARE

Tekst i fotografije Saša Golubović, odgajivač

Specijalka za molose u Budimpešti

USPEH NAŠEG BORDOA MAKOA

Molosser Club Columella iz Mađarske organizovao je CAC izložbu na terenima Nipliget parka u Budumpešti u okviru koje je priređena i specijalka za molose. Šta se tamo događalo, specijalno za NATURU napisala je naša saradnica iz Bačke Topole koja je ujedno tamo bila i jedini predstavnik naše zemlje. Ali, ne samo to...

Tekst i fotografije Ramona Joanovič, odgajivač

Izložbe

CAC Požarevac, CAC Svilajnac, CAC Kovin, Druga smotra pasa u Zemunu 

Sajamske izložbe

NOVI SAD - LORIST

Felinologija

SIJAMSKA MAČKA

Najprepoznatljivija rasa, od svih pedigriranih varijeteta, svakako je sijamska mačka. Nijansa njenog krzna, silueta izduženih linija, vitka i elegantna, njena nežna trouglasta glava ukošenih orijentalnih očiju, strog pogled, gipkost hoda i otmenost njenih i najmanjih pokreta, njena uvek malo ponosna uzdržanost - retke su osobine koje krase tu životinju koja, u svakoj prilici, ispoljava svoj smisao za dostojanstvom. Zato, ako se i dogodi da prihvati milovanje neke tuđe osobe, ona joj neće dozvoliti preveliku prisnost.

ČUVAR BUDINOG HRANA

SIJAMSKA PRINCEZA

RAZLOZI ZA I PROTIV DRŽANJA SIJAMKE

LISTA OPASNOSTI ZA VAŠU MACU 

MUKIJEVI MEMOARI (4): GRADSKA JUNAČINA

Uređuje i piše Mirjana Krbačević, felinolog

Akvaristika

IMENA RIBA I BILJAKA

OSNOVNE OSOBINE VODE

ULEPITE SVOJ PRVI AKVARIJUM

Dobar deo akvarista su oni koji sebe smatraju "pravim akvaristima" i oni su se dosta izveštili u lepljenju akvarijuma, a najuporniji i spretniji naučili su i da režu staklo. No, kako da i vi napravite vaš prvi akvarijum?

ČITAOCI PITAJU...

Uređuje i piše Vasilije Latinkić, akvarista

Ribolov

Plima, oseka i...

SOLUNARNA TEORIJA

Kao i čovek i životinje i ribe menjaju ponašanje prema određenim vremenskim uslovima. Slatkovodne ribe posebno reaguju na svaku izmenu situacije u reci u kojoj žive, a o tome bi sportski ribolovac svakako morao nešto da zna. O solunarnoj teoriji takođe...

Piše Saša Vurzberg, Banja Luka

Manić

NIT' CVERGLAN NIT' SOM

Mada liči na soma, podseća na cverglana, ova riba je nešto sasvim treće. Evo objašnjenja...

Moral i ribolov

ŠTA SE NE SME?

Uređuju i pišu Srđan Milošević i Denis Marinović

Ptice

Nimfe (2)

KAKO HRANITI I NEGOVATI PTICU?

Dobra i potpuna hrana sastoji se iz sledećih namirnica: zrna suncokreta, konoplje, prosa, grančica prosa, hrane za kanarince i zemnih oraha. Ali, šta još valja pružiti ptici?

Priredila Slovodanka Juhas

Ekologija

Industrija hrane i agrar

KVALITET U BIOTEHNOLOGIJI

Povećane koncentracije radionuklida u hrani nameću i veći oprez kod uvoza komponenti za stočnu hranu pa stručnjaci savetuju obavezni radijaciono-biotehnički monitoring.

Piše A. Bogdanov, "Privredni pregled"

Biljke

Kaktusi - bodljikavi lepotani (3)

PREZIMLJAVANJE

Šta učiniti i kako spasiti kaktuse tokom hladnih dana?...

Piše Aleksandar Vasov

Istorijski razvoj lekovitog bilja (2)

STARI VEK

Koje su lekovite biljke koristili stari Rimljani, Grci, Jevreji i Mavri? I šta su istraživali i tvdili Galenus, Hipokrat, Celzijus, Largus i Plinije Stariji?...

Pripremila Slavica Marinović

U zdravom telu - zdrav duh: Shotokaj karate do (2)

TEHNIKA DISANJA

Vrednosti karatea, kao i drugih ortodoksnih marcijalnih veština, višestruke su, a najznačajnijima možemo smatrati one koje pospešuju duhovne i zdravstvene aspekte pojedinca. 

Pripremio Milan Medić, Subotica

Oglasi & Reklame

.........

Natura Online (22.1.2009)