MAČKE

Koliko su mačke efikasne protiv štetočina

Koliko je danas, zaista, domaća mačka efikasna kao tamanitelj štetočina? I drugo: kako da ona u tom svom iskonskom "poslu" postane "majstor svog zanata"?...

Piše Dušan Marinović

Pogodba je napravljena davno. Odnosno još onda kada ni čovek ni mačka nisu pretpostavljali da će njihova međusobna veza postati, kroz istoriju civilizacije, tako očigledna i važna.

Uvidevši da mačka ima neverovatne sposobnosti da lovi i uništava štetočine, pre svega glodare i ptice, čovek je shvatio da bi upravo ona mogla da bude pravi zaštitnik njegovih sakupljenih i uskladištenih žitarica. Čovek je počeo da hrani mačku u svom domu, a za uzvrat ona je budno čuvala njegovo žito i drugu hranu... Tako je i nastao, najverovatnije, ovaj drevni savez između čoveka i mačke.

Ali, postavlja se pitanje: koliko je danas, zaista, domaća mačka efikasna kao tamanitelj štetočina? I drugo: kako da ona u tom svom iskonskom "poslu" postane "majstor svog zanata"?

U početku se mislilo da je najbolji način da mačka bude odličan lovac miševa i pacova - njeno izgladnjivanje. Međutim, pokazalo se da je takva mačka, istina domaća ali nikada do kraja pripitomljena (kao pas), odlazila sve dalje od svog soskog doma u potrazi za hranom. Čovek je to primetio i shvatio da gladna mačka neće ništa bolje loviti miševe od one site jer, kako je dugim posmatranjem ustanovio, domaća mačka ne lovi samo i prevashodno zbog gladi već zbog svog predatorskog instinkta. Zapravo, danas je to jasno, mačke love ne zbog hrane već zbog - samog lova.

Prema tvrđenju Desmonda Morisa, pod uslovom da je mačka normalno hranjena u domu, ona može da bude i te kako dobar lovac i tamanitelj glodara. Kao primer ovaj poznavalac mačaka i njihovog ponašanja navodi lankeširski primer gde je jedan mačor rase tabi, za dvadeset godina koliko je živeo u jednoj fabrici, potamanio čak 22.000 miševa, odnosno oko tri dnevno. Moris navodi i apsolutni rekord jedna londonske mačke iste rase koja je, za samo šest godina, ubila 12.480 pacova koje je revnosno donosila svojim vlasnicima. Drugim rečima, ova maca bila je "serijski ubica" jer je, u proseku, ubijala čak pet-šest pacova dnevno! Možda je neko slično saznanje o tim lovnim sposobnostima mačaka uticalo i na stare Egipćane koji su se svojski trudili na pripitome mačku a svako njeno ubistvo, kao svete životinje, faraoni su kažnjavali smrću.

Kako naučiti mačku da postane odličan lovac i tamanitelj štetočina?

Nikako! Jer, ovde je reč o instinktivnom i urođenom ponašanju ove životinje koja, kao i mnoge druge stvari, uči od svoje majke-lovca. Zato je dobro da mačići prvih nekoliko meseci budu uz svoju majku, odličnog lovca, koja će ih, na praktičan i na njima potuno razumljiv način, naučiti svim tajnama lova i preživljavanja. I u to se ne treba mešati. Jer, kao i u svemu drugom, majka priroda se pobrinula da prenese, putem gena, sve ono što je nekada davno u njima zapisano, a što je tada, kao i danas, bilo presudno za nastavak vrste i njeno preživljavanje.

Dakle, hranite svoju mačku i ne brinite da zbog toga neće biti dobar lovac. Ali i ne očajavajte ako ona ne bude "terminator" glodara jer, kako iskustvo pokazuje - od dobre majke lovca i deca će to biti.

Zato, birajte za svoje seosko domaćinstvo ne samo lepu macu i kućnog ljubimca već i korisnu mačku-lovca na glodare.

Agrobiznis magazin (maj 2013)

Natura Online (19.6.2013)