Foto: Freepik

Turska van mačka 

 Verovali ili ne: jedina mačka koja voli da se kupa…

Piše: Mirjana Krbačević / Foto: Freepik

Karakter: otmena, blage naravi, voli da se kupa, nije mnogo aktivna, idealna za držanje u stanu; nije izbirljiva u ishrani, potrebno je dnevno četkanje, ako se drži pažljivo i pravilno nije sklona neurotičnom ponašanju.

Prva dugodlaka turska Van viđena u Evropi bila je angora, potpuno bela mačka, vrlo sličnog varijeteta današnjoj. Poreklom je iz hladne oblasti turskog jezera Van. Prvi put je uvezena u Veliku Britaniju 1955, ali zvanično nije priznata do 1969. godine. Iako se zna da mačke izrazito ne vole vodu, ova vrsta uživa da se kupa i da pliva u brzoj vodi. Verovatno zbog ekstremno hladne klime odakle potiču, mačke se puno linjaju leti i izgledaju kao kratkodlake, ali dlaka se brzo obnavlja kada nastupi zimski period. Ove mačke se mnogo izvoze iz Engleske ali, nažalost, broj viđen na izložbama sporo raste.

Rasa je izrazito inteligentna, ali sklonost da bude neaktivna, nedovoljno iskazuje tu osobinu. Život u kući sa manjom baštom sasvim joj odgovara.

Postoje samo dva varijeteta turske Van mačke. Krzno je obično krečno belo, ne sme da ima žute tragove, sa kestenjasto crvenim pegama između očiju, ušiju i na repu gde je boja naizmenična u svetlijim i tamnijim krugovima.

Telo je mišićavo, masivno i dugo, ali sa krhkom strukturom kostiju. Noge izgledaju deblje nego što jesu zbog guste dlake, a stopala su mala i okrugla.

NATURA 17 str 47 turska van macka

Turska van ima trouglastu glavu uokvirenu dugom dlakom. Nos je dug, stop ravan, oči su male okrugle i blizu usađene. Uši su široke, okrugle sa pramenovima i ružičasto obojene iznutra. Standardne greške uključuju nerazvijenu muskulaturu, potpuno okruglu glavu, obeležja na telu sem onih gore pomenutih.

Dnevno četkanje sa fino čekinjastom četkom je potrebno kao i periodično kupanje. Meso je glavni sastojak njenoj u ishrani ali, pošto nije izbirljiva, može joj se ponuditi i druga hrana. 

Oprezna, pomalo nervozna, mora da se drži nežno, jer ne trpi silu. Uglavnom, u okotu, donosi na svet oko četiri mladunca.

Boja: bela sa kestenjastim pegama, uši - bele, jastučići stopala i unutrašnjost ušiju delikatno roza; dlaka duga, meka i svilenkasta.

Glava: kratka, trouglasta; široke uši, visoko uzdignute; dug nos.

turska van 02 photo wirestock on Freepik

Oči: okrugle, svetle - ćilibar boje ružičasto oivičene.

Telo: dugo, krupno, noge srednje velike, jasno okrugla stopala. Mužjaci bi trebalo da imaju mišićav vrat i ramena.

Preporuka: Ovo je idealan ljubimac. Neki primerci mogu da imaju pege na drugim mestima, ali to ne bi trebalo da diskvalifikuje ostale dobre osobine. Može biti i sa krem pegama poznata kao Cream bela Turkis Van.

Natura broj 17 (str 47, februar 1997)

Natura Online (6.5.2024)