MALI ALI PROVERENI SAVETI

Neke kulunarske zablude

Malo ulja u vodi sprečava da se testenina prilikom kuvanja slepi? I da pečurke pre spremanja treba obavezno oprati - samo su neke od zabluda domaćica. Kao i ona, vrlo rasprostranjena, da je sveže voće - zdravije od sušenog. Zašto to nije tako?

Natura Online

Ulje sprečava da se testenina slepi tokom kuvanja?

Istina je da dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuva testenina pomaže samo da voda ne kipi, ali nema nikakav uticaj na to da li će se testo slepiti međusobno ili za lonac u kojem kuvamo pastu. Da vam se, recimo, špagete ne bi zalepile za dno, korisnije j́e da ih tokom kuvanja povremeno mešate varjačom.

I još nešto. Prava italijanska testenina (pasta) je proizvedena od posebnog tipa pšeničnog zrna i brašna (tzv. grano duro) koje se kod nas, nažalost, retko koristi. Upravo je taj tip brašna i zaslužan što se italijanske špagete (kao i druga njihova testenina), ne lepe međusobno i što je svaka špageta posle kuvanja - obaška. Probajte i uverićete se da je to zaista - tako.

..........

Pečurke pre spremanja treba oprati vodom?

Prema francuskom priručniku Larus gastronomik, da bi pečurke zadržale punu aromu, najbolje je da se ne peru i ne gule. Treba ih samo obrisati vlažnom krpom i prosušiti.

Ipak, iskustvo pokazuju da mnoge vrste pečuraka apsorbuju vrlo malo vode ukoliko ih nakratko properemo.Time, smatraju neki, ne bismo mnogo pokvarili ukus i aromu gljiva, a istovremeno bismo ispoštovali - osnovne higijenske i kulinarske zahteve.

..........

Sveže voće je zdravije od sušenog?

Ovo je, rekli bismo, još jedna uobičajena zabluda ne samo naših domačica. Zašto?

Ako i može biti nekih manjih razlika u sadržaju minerala i vitamina, istina je da obe varijante sadrže slične količine šećera i vlakana.

Jer, sveže voće jedino sadrži veću količinu vode od onog sušenog. I ništa više…

Natura Online (6.11.2012)