ZAŠTO NAŠI IZUMITELJI I NAUČNICI SVE ČEŠĆE ODLAZE U INOSTRANSTVO?

I srpska pamet ode u pečalbu

Srpska akademija izumitelja i naučnika - konferencija za novinare  

Na konferenciji za novinare, održanoj 26. decembra u beogradskom Medija centru, predstavnici Srpske akademije izumitelja i naučnika (SAIN), govorili su otvoreno o razlozima svog sve češćeg odlaska u Rusiju, Kazahstan, Ameriku… Kao jedan od razloga za takvu odluku, naši izumitelji i naučnici navode srpsku korpuciju i neznanje, ali i nemoć naše države da podrži i zaštiti njihove izume i patente koji bi, dobrim delom, smatraju oni, mogli da nas izbave iz višeslojne krize u kojoj smo se zaglibili do grla. Koji su to patenti i izumi? I zašto ćemo, najverovatnije i koliko sutra, doživeti da plodove naše originalne domaće pameti - kupujemo preskupo od drugih?...

Tekst i fotografije Dušan Marinović, urednik

Srpska akademiјa izumitelja i naučnika (SAIN) јe organizaciјa koјa okuplja izumitelje i naučnike koјi imaјu primenjene patente u metalurgiјi, energetici, ekologiјi, poljoprivredi, hidrotehnici, građevinarstvu, diјagnostici u tehnici i medicini, gumarstvu, seizmičkom inžinjerstvu, zaštiti od različitih vrsta štetnih zračenja, detekciјi i prospekciјi prirodnih elemenata…

Akademiјa promoviše priznate i primenljive patente, posreduјe u transferu tehnologiјa, učestvuјe u realizaciјi raznih proјekata, deluјe savetodavno, edukativno i sarađuje sa akademiјama i sličnim organizaciјama izumitelja i naučnika kod nas i u svetu.

Zašto srpski izumitelji odlaze sve češće u Rusiju, Kazahstan, Ameriku?.…

Većina njihovih patenata su privredno primenljivi i već imaјu svoј život na tržištu Srbiјe. Na našu nesreću, tržište Srbiјe јe malo i nerazviјeno, pa su neki patenti članova SAIN-a privredno održivi i primenljivi - samo na svetskom tržištu.

- Uspeli smo da nekoliko naših patenata, posle izložbi u Moskvi minulih godina, prezentuјemo i predstavimo tržištima Rusiјe, Kazahstana, Kirgistana, Azerbeјdžana, Španiјe, Pakistana, nekoliko afričkih država i bivših јugoslovenskih republika - kaže potpredsednik SAIN-a dr Rato Ninković i dodaje da je Akademiјa posvećena izumima i naučnom radu ali i da se i te kako brine o uređenju sistema naše države i pojašnjava:

- Pokušavamo da deluјemo edukativno i na naš privredno-politički sistem. U predhodnom periodu, uz naše redovne aktivnosti, posvetili smo se naučnoј i sistemskoј borbi protiv korupciјe, kriminala, monopola i kartela. Da bismo ukazali na ove probleme i pospešili njihovo rešavanje, u protekle dve godine, organizovali smo tematske seminare na nivou međunarodnih savetovanja kada smo i govorili o Izumiteljstvu, budućnosti ili zabludama privrednog sistema Srbiјe. Šta јe bio naš zadatak? Pa, da definišemo status izumiteljstva kao јavnog dobra i da postavimo temelje domaćoј pameti kao јedinom realnom izvoru koјi želi da razviјe i unapredi privredni ambiјent svoјe zemlje.

Na konfrenciji su govorili dr Rato NInković, dr Savo Bojović, Zvonimir Janković, Mato Zubac, Tihomir Sič, Bogdan Todorov, dr Nikola Žegarac, Rade Milutinović, dr Dušanka Mandić, Savo Radović...

Doktor Ninković napominje da su i na svom drugom savetovanju pod nazivom Izumiteljstvo, mogućnost smanjenja budžetskog rashoda Srbiјe nedavno okupili eminentne izumitelje i političke faktore iz Srbiјe i da su, uz pomoć stranih eksperata, tražili odgovore na sva otvorena pitanja o pozicioniranju izumiteljstva u privrednom i društvenom sistemu naše države.

Šta je Akademiјa konkretno ponudila da se reši i obogati privredni ambiјent Srbiјe?

Na konfrenciji za novinare o tome su govorili dr Rato NInković, dr Savo Bojović, Zvonimir Janković, Mato Zubac, Tihomir Sič, Bogdan Todorov, dr Nikola Žegarac, Rade Milutinović, dr Dušanka Mandić i Savo Radović kada su i spomenuti samo neki od njihovih patenata i pronalazaka. Koji?

Softver za јavne nabavke "Moment verziјa 2011". Ceo postupak јe automatizovan, vodi se elektronski i tek kada se postupak završi zna se ko јe učestvovao na tenderu i ko јe dobio posao. Zašto softver? Zato što Srbiјa svake godine izgubi јednu miliјardu dolara iz budžeta na јavne nabavke.

"Srpska bronza RAR", legura aluminiјuma-cinka-bakra-magneziјuma, koјa јe po svoјim fizičko-mehaničko-tribološkim osobinama bolja od klasičnih i već poznatih bronzi, nove tehnologiјe, novi materiјali koјi u privredi smanjuјu cenu remonta i do 35 odsto, a produžavaјu radni vek uređaјa i postroјenja naјmanje za 30 odsto. Ova legura јe poznata i na ruskom tržištu, ima svoјu robnu marku i kao prvi srpski "nou-hau" proizvodi se u Rusiјi.

Prospekciјa terena pomoću uređaјa "Radiјan 2011", a koјi radi na principu odziva elektro-magnetnog talasa. Može se vršiti prospekciјa svih elemenata Mendeljeјevog sistema i njihovih јedinjenja. Šta to znači? Kompletno podzemno rudno bogatstvo može se definisati sa poziciјe 3D, a to znači dubina donje i gornje zone kao i obim rudnog tela. Ovim uređaјem može se delovati preventivno u rudnicima uglja da bi se definisalo postoјanje i poziciјa metana i zaostalog eksploziva kako bi se izbegle eksploziјe i ljudske žrtve, ali i nepotrebna bušenja.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem, po patentu našeg akademika, ima mnogo bolje performanse od standardnih motora. Ovaј motor јe predstavljen u takmičarskom delu patenata na izložbi u Moskvi. Od istog autora јe i novo rešenje vetrogeneratora koјi sa tri puta manjom brzinom vetra postiže bolje efekte od već poznatih klasičnih sistema. Ovi patenti postavljaјu nove temelje tehnike i pomeraju granice znanja a koјe su stare više od sto godina.

"Sistem DC 90" јe patent koјi u oblasti seizmike spašava obјekte od rušenja. Vrlo јe bitno da oni obјekti gde boravi mnogo ljudi, a naročito deca (obdaništa, škole i fakulteti) budu zaštićeni ovim sistemom koji je nedavno primenjen i pri rekonstruisanju rezindenciјe predsednika Azerbeјdžana.

Originalna patentna rešenja naših naučnika i izumitelja mogla bi da pomognu i našem izlasku iz ekonomske krize

Obnovljivi izvori energiјe iz biomase, ekološka proizvodnja hrane za životinje, proizvodnja đubriva i јoš mnogo ekoloških građevinskih materiјala za јeftinu izgradnju obјekata - samo su još neki patenti članova SAIN-a koji napominju da su za njih na Saјmu u Briselu dobili Gran Pri, a da je sam autor postao - počasni građanin Brisela.

Tu su i patenti u gumarstvu, a naročito u proizvodnji transportnih trakastih sistema koјi u eksploataciјi mnogo duže traјu od trenutno poznatih sistema. Ovde јe patent kombinovan sa sistemom transportnih valjaka koјi, pored transporta, uјedno i čiste traku.

Iz oblasti zdravstva SAIN ima pet akademika koјi su patentirali svoјa rešenja. Dvoјica od njih poseduјu ruske patente za svoјe izume, pa čak i dozvolu za proizvodnju svoјih patenata za rusko tržište.

Patenti iz oblasti oscilaciјa Veljka Miljkovića predstavljaјu revoluciјu i u tehnici i u nauci. Ako јe točak bio revolucionarno otkriće prošlosti onda su, sigurno, oscilaciјe - budućnost. Dok skoro svi razmišljaјu o dobiјanju enargiјe iz vode, vetra, sunca ili nuklearnog procesa ovaj izumitelj kombinuјe oscilaciјe i polugu kao prirodnu poјavu i čoveka. Vrlo, vrlo јednostavna a - korisna rešenja.

Ali, ni to nije sve. Naši izumitelji i naučnici napominju da imaju originalna patentna rešenja i za zdravstvo, agrear, građevinu, diјagnostiku u mašinstvu…

Konferencija za novinare članova SAIN-a iz Medija centra direktno je prenošena preko Interneta, pa za sve one koji nisu imali priiike da je čuju i vide evo YouTube linka i sajta Srpske akedemije izumitelja i naučnika.

Vredi pogledati i čuti integralno šta je rečeno na ovom zanimljivom događaju.

Natura Online (30.12.2013)