NAUKA ĆE ZAUSTAVITI STARENJE VEĆ U 50. GODINI ŽIVOTA

Druga mladost

Biološki inženjering omogućiće bavljenje sportom i u poznom dobu. Regenerisanje tkiva u ljudskom organizmu, koje bi nam za čak 50 godina produžilo život, postaće stvarnost u bliskoj budućnosti zahvaljujući naučnicima iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa.

Piše S. Panjesković

Najnovija istraživanja pokazuju da će čak i osobe treće dobi moći bez problema da skijaju i igraju tenis, jer će zdravstveno stanje njihove kičme, kolena, kukova i krvnih sudova biti kao da su u "cvetu mladosti".

Delovi tela koji se nikada neće "pohabati" mogli bi da postanu naša realnost, kažu naučnici sa prestižnog Instituta medicinskog i biološkog inženjeringa u Lidsu. Naučnici na tom institutu počeli su 50 miliona funti vredno istraživanje u kome se prevashodno fokusiraju na delove tela koji su najviše pogođeni starenjem, kao što su kolena, kičma, zubi, srce i krvotok.

Za razliku od studija koja istražuju stvaranje ćelija i "rezervnih delova" u laboratoriji, ovaj program je zasnovan na korišćenju sopstvenog regenerativnog sistema ljudskog tela. Naučnici su razvili nove transplante kod kojih će se hemijskim ispiranjem ljuštiti stare ćelije sa hrskavice ili krvnih sudova, posle čega će ova tkiva privlačiti nove ćelije. Zahvaljujući tome, ligamenti, hrskavica, arterije ili kičmeni pršljenovi trajaće znatno duže.
Međutim, ova tehika nije primenljiva na sve organe.

- Veštački kuk nije nova stvar. Koristi se već blizu 50 godina. Ono što je novina je da će ljudi uz pomoć ove tehnike moći da se bave čak i fizički zahtevnijim aktivnostima, kao što su vožnja bicikla, igranje tenisa, skijanje - kaže profesor Fišer, jedan od učesnika na projektu. On dodaje da će presađivanje novih transplanata u ljudsko telo biti daleko jeftinje od dosadašnjeg "gajenja" ćelija van tela, u laboratoriji, gde postoji i rizik od infekcije.

Izvor: 24 sata (21.10.2009)

Natura Online (22.10.2009)