U VOJVODINI

Prvi slučaj poribljavanja linjakom

poribljavanje-linjakom

Ribarsko područje "Begečka jama", na ribolovnoj vodi u granicama zaštićenog Parka prirode Begečka jama, postalo je bogatije za gotovo 150 linjaka, ribu koja je kod nas strogo zaštićena vrsta.

Piše Ilijana Leka

Ovo je prvi slučaj poribljavanja linjakom, koji je postao ugrožena vrsta u vodama na teritoriji Vojvodine.

Kompanija DTD Ribarstvo, koja upravlja ribolovnim područjem Begečke jame, izvršila je poribljavanje prema Programu upravljanja ribarskim područjem "Begečka jama" za 2012. godinu.

Poribljavanju su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i inspekcije pri Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

- Veoma je značajno ovo poribljavanje linjakom na Begečkoj jami zbog toga što je ona izuzetno važno mrestilište. Naglasiću da je linjak kao vrsta gotovo nestao, što zbog prirodnih promena, što zbog promena koje je prouzrokovao čovek. Ovo je prvi zabeležen primer poribljavanja linjakom i nadamo se da će ovakve aktivnosti doprineti njegovom opstanku – kaže Laslo Galamboš iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

S obzirom na to da je ova vrsta pod trajnim lovostajem na osnovu Naredbe o merama za očuvanje ribljeg fonda, rekreativnim ribolovcima na Begečkoj jami neće biti dozvoljen lov na linjaka.

Natura Online (19.4.2012)