petak, avgust 07, 2020

 

GOSTUJUĆA IZLOŽBA U GALERIJI PRIRODNJAČKOG MUZEJA U BEOGRADU

Čarobni svet fosila

pozivnica-web 

Izložba će biti otvorena do 14. decembra 2014. godine

Piše: Anita Radeta, saradnik Odeljenje za edukaciju, komunikaciju i marketing, Prirodnjački muzej, Beograd

 

Izložba "Čarobni svet fosila" rezultat je saradnje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Škole primenjene umetnosti i dizajna Zagreb. Autori izložbe su kustosi geolozi Geološko-paleontološkog odeljenja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Saradnja ove dve institucije započela je učeničkim radionicama povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja u periodu 2009-2012. godine, a rezultirala je izložbom u proleće 2013. godine.

Gostujuća izložba "Čarobni svet fosila" je rezultat umetničkog izražaja učenika Škole primenjene umetnosti i dizajna iz Zagreba, koji su bili inspirisani lepotom fosila za izradu umetničkih dela: grafike, crteža, nakita, skulptura vajanih u glini, drvetu, odlivaka u metalu, kao i drugih izraza.

 

katalog_za_ppt-38

Ovaj put fosile ne gledamo očima prirodnjaka, nego očima umetnika.

Jedinstveni i neponovljivi, kako po svom spoljašnjem obliku, tako i po zamršenim unutrašnjim  strukturama koji podsećaju na lavirinte, fosili pružaju velike mogućnosti za lični izražaj njihove interpretacije. Mladi umetnici su fosile amonita, riba, biljaka, trilobita, insekata, školjki i puževa doživeli na svoj način i izradili nesvakidašnje forme u kojima se prepliću nauka, umetnost i kreativnost.

Želja autora je da bogat i raznovrstan geološko-paleontološki fundus približe posetiocima a da ih ne opterećuju vremenom, mestom ili načinom nastanka fosila.

Pored umetničkih dela učenika, izložba će biti obogaćena originalnim fosilima iz depoa Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i uzorcima zbirki kenozojskih beskičmenjaka i fosilnih riba iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Mladi umetnici iz Zagreba su ovom izložbom učinili svet fosila čarobnim. Izložba je dobar primer povezivanja sveta nauke i sveta umetnosti i dizajna i može da podstakne nove ideje umetničkog stvaralaštva.

Izložba će biti otvorena do 14. decembra 2014. godine. Ulaz na izložbu je besplatan uz ulaznicu za Dino park.

Dobrodošli!

.....

Osobe za kontakt:

dr Biljana Mitrović, 011 3442 147, 063/10 80 973

Aleksandra Savić, 011 3442 147, 063/ 10 11 949

.....

Natura Online (15.11.2014)

{jcomments off}