KOJE FILMOVE ĆEMO GLEDATI NA JUBILARNOM FESTIVALU ZELENE KULTURE?

Deseti Green fest: Promeni igru! Budućnost je na zemlji!

GF 2019 SeaOfShadows

Deseto jubilarno izdanje Međunarodnog festivala zelene kulture Green fest donosi veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, BAZAR BEZ OTPADA – na kome će se predstaviti domaći “zeleni preduzetnici”, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta. Festival će biti održan od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!”.

Piše Ivana Jovčić, Centar za unapređenje životne sredine

Festival će svečano biti otvoren, u utorak 15. oktobra, u 20 časova, dugometražnim filmom “Veliki zeleni zid”, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, u izvršnoj produkciji Fernanda Meirejesa (reditelj filma Grad boga). Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8.000 kilometara vegetacije u Sahelu - oblasti ispod pustinje Sahara. Priča se odvija kroz oči jedne od najvećih afričkih muzičkih zvezda i aktivistkinje Ine Modje i isprepletana je razgovorima i muzikom koju ona pravi sa muzičarima iz afričkih zemalja na putu zelenog pojasa. 

GF 2019 The Great Green Wall  

GF 2019 WASTED

Pre toga, 15. oktobra, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konkursa “Priroda u pozitivu”.

Film  “Postanje 2.0” biće prikazan, u sredu, 16. oktobra u 18 časova. Nosilac nominacije za nagradu Oskar, reditelj Kristijan Frej, nam donosi priču koja bi lako mogla da bude svrstana u kategoriju naučne fantastike, da nije istinita. U svetu još uvek postoje lovci na mamute, kao i naučnici koji žele da ožive ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog „Parka iz doba Jure“. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sandens festivalu, kao i veliki broj drugih nagrada.

Nakon toga, sledi film "Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane" (u 20 časova). Izvršni producent, i protagonista koji nas vodi kroz priču, je jedan od najpoznatijih kuvara na planeti - Entoni Borden, čiji je ovo poslednji film. U saradnji sa kolegama, najboljim svetskim kuvarima, zajedno nam pokazuju kako hrana, koju smatramo za otpad, može da se transformiše u neverovatna jela. 

Zbog izuzetnog interesovanja publike, u četvrtak, 17. oktobra od 18 časova na programu je film koji je premijerno prikazan prošle godine - „Zelena laž“. Film prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita.  Reditelj Verner Bote, vas vodi u svet korporativnih obmana, lažnih sertifikata, uništavanja prirode i života ljudi, u cilju daljeg umnožavanja kapitala.

GF 2019 Rhino Dollars

GF 2019 Eating Up Easter

Nakon smrti poslednjeg severnog belog nosoroga - Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste - film “Rino dolari”, koji počinje u 20 časova. Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo više od dve godine, tokom kojih je ekipa filma pratila celokupan lanac trgovine od unajmljenih ubica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavaca. 

Poslednjeg dana festivala, posetioci će moći da pogledaju film “Kako pojesti Uskršnje ostrvo”, ispričan kao priča reditelja svom novorođenom sinu o istoriji svog naroda koji je sagradio više od 900 skulptura glava, izazovima koje ostrvo ima zbog brzog ekonomskog rasta, ali i borbi za očuvanje svoje kulture i životne sredine. Ovaj film je, gotovo recept, za napredak u kompleksnoj borbi za balansiranje rasta i održivosti sa kojom se suočavaju lokalne zajednice širom sveta.

Festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija “More senki”, u petak, 18. oktobra. u 20 časova. Film nas vodi u svet organizovanog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju retke vrste ribe – totoabe, koja se meri milionima. Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i muzici ne čudi činjenica da je film osvojio prestižnu nagradu publike svetski poznatog Sandens festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.

GF 2019 2040   

Svakog dana festivala, u 12 časova, na programu je film “2040” koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu "Berlinale". Ovo je priča o nadi, koja posmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića. Film je pozitivna vizija o tome "kako može biti", umesto distopijske budućnosti koja nam se često predstavlja.

Svi posetioci koji žele da pogledaju što veći broj filmova, tu je i program kratkog i srednjeg metra u okviru koga će biti prikazana 44 filma u kategorijama kratkog, animiranog, omladinskog, filma o prirodi i filmova iz regiona jugoistočne Evrope. 

Obrazovni program Festivala donosi predavanja i panel-diskusije koje će zagolicati vašu maštu. U saradnji sa Original magazinom i Fondacijom Novak Đoković razgovaramo na temu hrane budućnosti i uticaja proizvodnje hrane na klimatske promene i životnu sredinu. Sa StartIT centrom otkrivamo zelene start-up kompanije iz Srbije, učimo i pričamo o klimatskim promenama sa portalom "Klima101", cirkularnoj ekonomiji i načinima kako pojedinci menjaju postojeću ekonomsku sliku sa "Koalicijom 27", o održivim idejama za zaustavljanje globalnog zagrevanja sa inicijativom "Nauka kroz priče", kao i temama o kojima se manje priča, kao što su zelene javne nabavke, ali i o ulozi filma kao sredstva za podizanje svesti i obrazovanje.

U izložbenom programu će biti predstavljene foto-izložbe, info-grafici i interaktivni modeli koji približavaju temu obnovljive energije, eksponat električnog bicikla - pobednički rad studenata ETF-a na međunarodnom takmičenju, izložba haljina od recikliranih materijala, prečistač vazduha zasnovan na algama, kao i socijalna preduzeća koja posluju u oblasti životne sredine. Pored toga, dva dana festivala, 16. i 17. oktobra će biti posvećeni i održavanju BAZARA BEZ OTPADA.

Ulaz na sve programe je besplatan, osim za filmove koji će biti prikazani u Velikoj sali. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Ticket Vision u okviru Doma omladine Beograda po ceni od 200 za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

Green Fest se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacija Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Kompletan program možete preuzeti sa https://greenfest.rs/programGF2019.pdf

Više informacija o festivalu možete videti na www.greenfest.rs i www.facebook.com/GreenFest

Osoba za kontakt:
Vladan Šćekić
064/2793335
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Natura Online (1.10.2019)