USKORO POČINJE GREEN FEST

Objavljen filmski program 13. Međunarodnog festivala zelene kulture

Baner GF NATURA 750x350

Trinaesti Međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" biće održan od 21. do 25. novembra u onlajn izdanju. I ove godine, svi sadržaji će biti besplatni i dostupni na internet portalu Festivala (https://greenfest.rs). Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 6 dugometražnih i 45 filmova srednjeg i kratkog metra...

Piše Ivana Jovčić, Centar za unapređenje životne sredine

Na festivalu će moći da se gledaju višestruko nagrađivani dugometražni filmovi

„Fabrika pandemije“ je novi film čuvene francuske rediteljke Mari-Monik Roben koji nam otkriva kako su seča šuma, ekspanzija monokultura i industrijskog stočarstva ali i klimatska neravnoteža pogodovali širenju novih patogena. Po prvi put dvadeset naučnika, sa pet kontinenata, pružiće pregled ovog pitanja, postavljajući smernice za dalje delovanje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

„Rat sa plastikom“ nam otkriva kako uprkos naporima da se smanji upotreba plastike i rastuća kriza zagađenja okeana, industrija plastike ubrzano povećava novu proizvodnju i promoviše poznato rešenje: reciklažu, iako postoji sumnja da bi široko rasprostranjeno recikliranje plastike ikada bilo ekonomski održivo. 

Film „Sava“ u naraciji Mire Furlan svedok je ljudske istorije, kanal između Istoka i Zapada, zajednička nit između nacija koje su sada podeljene. 

„More soli“ nas vodi kroz priču o najvećoj rezervi litijuma na svetu u Boliviji. Uoči energetske promene, cela planeta će deliti njihovu budućnost i sudbinu. 

Sa globalnim protestima u porastu, „Draga buduća deco“ je film o novoj generaciji u srcu ove seizmičke političke promene. 

“Jednom kada saznaš” nas vodi na put koji će uzburkati emocije u našim srcima i misaone procese u glavama. Suočeni sa realnošću klimatskih promena i smanjenja resursa, deluje da je kolaps naše industrijalizovane civilizacije neizbežan. Reditelj Emanuel Kapejin u potrazi za odgovorima, upoznaje klimatske naučnike, aktiviste koji zastupaju direktnu demokratiju, pokrete građanske neposlušnosti, sve one koji se bore da pronađu izlaz iz ove situacije. 

Filmovi kratkog i srednjeg metra svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Skoro svi filmovi ovog programa su iz 2021. i 2022. godine i raspoređeni su u tri kategorije - kratki metar, srednji metar i animirani film.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Ministarstvo kulture RS, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

Trejleri dugometražnih filmova:

MORE SOLI: https://www.youtube.com/watch?v=5PL1NNZ7M3o

SAVA: https://vimeo.com/549235683/19fc5ea9b7

RAT SA PLASTIKOM: https://www.youtube.com/watch?v=WgqaV738CbA

FABRIKA PANDEMIJE: https://vimeo.com/478874768?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=7360557

DRAGA BUDUĆA DECO: https://www.youtube.com/watch?v=TTBjPc9d7sw

JEDNOM KADA SAZNAŠ: https://www.youtube.com/watch?v=4A_4RUZVd64&t=13s

......

Natura Online (16.11.2022)