KAKO DA NAJLAKŠE UTVRDIMO DA LI JE NAŠ SAJT ZREO ZA PROMENE? 

Redizajn postojećeg sajta

leonardo redizajn sajta 01

Imamo već svoj sajt, ali...  Hajde da sebi postavimo nekoliko važnih pitanja: jesmo li iskreno zadovoljni njegovom funkcionalnošću, izgledom, posetom, pozicijom na Guglu?... Da li je on i dalje aktuelan, vizuleno dopadlljiv i dostupan na različitim internet pretraživačima, mobilnim uređajima?... Kada su poslednji put ažurirani njegov sadržaj, fotografije, linkovi?... I nisu li se poruke i vesti na našem sajtu odavno "ubajatile"? Ako jesu - to je najgora moguća varijanta za naše ozbiljno predstavljanje na internetu. Naravno, nema mesta panici ali se, ipak, postavlja pitanje: šta i kako dalje? Evo odgovora...

Piše Dušan Marinović

OK. Napravićemo novi ili jednostavno - redizajnirati postojeći sajt. Ali, treba da znamo da je to, ponekad, teži posao nego kad se počinje od nule. Pre te važne odluke,  postavimo sebi još neka pitanja.

Kako se stranice našeg sajta učitavaju: brzo ili sporo? Da li se naše stranice nalaze na Google-u, odnosno, da li zadavanjem ključnih reči u ovom pretraživaču brzo dolazimo do naše internet prezentacije?

Jesmo li zadovoljni opštim izgledom i dizajnom sajta? Kakav je njegov interfejs, veličina na monitoru, čitljivost?... Da su slova previše sitna, da li i to, možda, odbija posetioce od daljeg čitanja teksta na našem sajtu? Da li su ilustracije i fotografije na njemu male, da li je ceo sajt, u stvari - zastareo i neubedljiv?

Ima li na našem sajtu "rupa", fotografija koje se ne prikazuju, linkova koji "ne rade" kad se na njih klikne? Da li nam se čini da sajt više ne odražava ili u dovoljnoj meri, vizuelni identitet naše firme i delatnosti, da konkurencija ima kudikamo lepšu, bolju i privlačniju web prezentaciju?

Nije nebitno ni ovo…

Da li smo se upitali šta treba još uraditi da se, osim lepšeg izgleda sajta, popravi i doradi u samom njegovom sadržaju? Odnosno, da li nam je sajt još uvek informativan,  pregledan i čitljiv, logičan za pretraživanje?... Nudi li on nedvosmisleni poziv na akciju, na neposrednu kupovinu naših proizvoda i usluga?

Upitajmo se, naravno, i da li je naš sajt dovoljno pismen, gramatički ispravan i u duhu našeg književnog jezika? Obiluje li nepotrebnim i besmislenim birokratko-tehnokratskim frazama, nepotrebnim rečima, pleonazmima, tuđicama… koje dodatno zbunjuju posetioce? 

Upitajte se i ovo: da li ste spremni da, uz moju praktičnu, stručnu i neposrednu pomoć, počnete sami da ažurirate i uređujete svoj web sajt? Da sami napravite i "okačite" nove tekstove ili obrišete stare, postavite nove fotografije, objavite nove cene, najavite popuste, promotivne akcije, sami napravite neku novu stranicu svog internet sajta?

Ako ste potvrdno odgovorili na većinu ovih pitanja, onda je jasno da na vašem sajtu treba početi ozbiljnu rekonstrukciju ili, ako vam se više sviđa - redizajn. Taj posao, međutim, može ponekad biti teži i zahtevniji od pravljenja nove internet prezentacije. Ne brinite... I o ovome se možemo dogovoriti i zajedno uraditi taj ne baš jednostavan posao i to na - obostrano zadovoljstvo.

Ukoliko još uvek niste potpuno sigurni šta bi vam najviše odgovaralo, pošaljite mi mejlom vaš upit za redizajn starog sajta. Anketa se popunjava za nekoliko minuta i njome mi mnogo pomažete da vam što preciznije odgovorim i ponudim realnu cenu za ono što biste želeli da uradite sa svojim sajtom.

Posle toga bilo bi dobro da se čujemo i zajedno vidimo kako da, na najbolji način, unapredimo vaš sajt, pa time i vaš posao.

Ukoliko ne možete sami ili nemate vremena, tu sam da vam pomognem savetom.. Odluka je sada na vama.

Pozovite. 

TWDLOGO 

........

Natura Online (8.11.2017)