KOME VEROVATI?

Pronašao "Atlantidu" koristeći Google Ocean

mapa_atlantitde

Britanac Berni Bemford, aeronautički inženjer, tvrdi da je pronašao, koristeći Google Ocean, na dnu okeana tragove legendarnog izgubljenog grada Atlantide. Iz Hrvatske se javio Vedran Košta, koji tvrdi da je on iste ostatke našao pre Bemforda, dok iz Gugla odbacuju bilo kakvu mogućnost da je u pitanju drevni grad...

Piše R. Bulatović, 24 sata / Foto 24 sata

Savršeni pravougaonik, približne veličine Vojvodine, čini mreža linija koje se seku pod određenim uglovima, nalik planu ulica, Bemford je uočio na 997 kilometara od obale severozapadne Afrike, nedaleko od Kanarskih ostrva, na dnu Atlantskog okeana. Bamford tvrdi da se njegovo otkriće nalazi otprilike na onom mestu na kojem je grčki filozof Platon napisao da se Atlantida nalazila.

Dubrovčanin Vedran Košta tvrdi da je početkom januara našao iste podvodne linije.

- Mnogi su se bavili istraživanjem lokacije Atlantide i smatrali da su Kanari i Azori vrhovi njenih planina. Kako bih dobio jasnu sliku o tome, gledao sam okean na Google Earth-u. Primetio sam pravilnu strukturu na dnu koja sigurno nije nastala prirodnim putem. Moguće je da se radi o Atlantidi. Verujem da bi se istraživanjem došlo do velikih otkrića i da je to stvarno Atlantida - kazao je Košta za hrvatske novine "24 sata".

Iz Googla kažu da linije predstavljaju samo tanke trake sonarnih podataka s brodova koji su snimali dno okeana.

- Istina je da Google Ocean omogućavaju zapanjujuća otkrića, ali u ovom slučaju korisnici vide samo proizvod prikupljanja podataka o izgledu morskog dna - rekao je PR te kompanije.

Vedran Košta, međutim, veruje da bi sve to trebalo istražiti.

- Mnoge stvari i pojave u grčkim pričama su kroz istoriju smatrane mitom kao što je Troja. Posle se otkrilo da je Troja postojala, pa verujem da se na ovoj lokaciji radi o postojanju Atlantide - kaže ovaj Dubrovčanin.

Ako bi se pokazalo da pronađeni tragovi zaista predstavljaju mitski grad, Google bi time došao na korak do božanskog statusa. Ovu neobičnu strukturu možete da pogledate na lokaciji 31°23’20.00”N, 24°10’26.18”W”.

Izgubljeni raj

Starogrčki filozof Platon prvi je u svojim delima pomenuo Atlantidu, za koju kaže da je razorena prirodnom katastrofom, najverovatnije zemljotresom ili potopom, više od 9.400 godina pre njega.

Atlantida je, prema Platonu, bila ostrvo veličine kao Libija i Azija zajedno. Nalazila se s "one strane Heraklovih stubova" (Gibraltar). Filozof piše da je Atlantida bila plodna i bogata zemlja koja je davala dve žetve godišnje.

Stanovništvo se bavilo poljoprivredom, stočarstvom i zanatima. Kopali su i topili rude, a zlata je bilo u izobilju. U sredini ostrva su se nalazila dva izvora; jedan s hladnom, a jedan s toplom vodom. Oko njih su stanovnici izgradili bazene za kupanje, od kojih su neki bili pokriveni. Postojalo je više gradova i tri luke.

Atlantiđani su uživali u sreći i bogatstvu, kažu mitovi, sve dok njihovi carevi nisu zaratili s ostatkom sveta. Grci, na čelu sa Atinjanima, predvodili su vojsku koja je u strahovitoj bici odnela potpunu pobedu i sprečila Atlantiđane da se prošire sa sredozemne strane Gibraltara.

Izvor: 24 sata

Natura Online (21.1.2009)