NAUKA

Kontinenti će se spajati preko Severnog pola

Amerika i Evroazija spojiće se preko Severnog pola za oko 50 do 200 miliona godina, saopštili su naučnici sa američkog Univerziteta "Jejl". Oni predviđaju da će se Afrika i Australija priključiti ovom novom "superkontinentu", čime će sve kopnene površine na Zemlji biti spojene.

Izvor: BBC, Srna

To se poslednji put desilo pre 300 miliona godina, kad je nastao superkontinent Pangea. Detalji nove studije objavljeni su u žurnalu "Priroda", preneo je Bi Bi Si.

Kopnene mase na Zemlji stalno se kreću usled tektonskih aktivnosti. To je dovelo do nastanka Srednjeatlantskog grebena, na kojem je nastao Island, i oblasti u kojima se jedna ploča penje na drugu, kao u blizini obale Japana. Geolozi veruju da je kretanje ovih ploča u poslednjih nekoliko milijardi godina dovodilo do periodičnog spajanja kontinenata u superkontinente.

Pre 1,8 milijardi godina postojala je Nuna, pre milijardu godina Rodinija, a prije 300 miliona godina Pangea. Sledeći superkontinet već je dobio radno ime - Amazija, pošto se očekuje da će se tokom njegovog nastanka spojiti Amerika i Azija.

Ovo predviđanje zasnovano je na naučnim modelima i analizama magnetnih podataka "zapisanih" u stenama širom sveta. Ove informacije ukazuju na magnetnu orijentaciju ovih stena u prošlosti.

Pogledajte kako naučnici predviđaju da će se to dogoditi:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=b75e3Uqtgwk

Natura Online (10.2.2012)