GENETIČARI TVRDE

Evropski Romi potiču od indijske kaste "nedodirljivi"

romi01 

Evropski Romi potekli su iz indijske kaste “nedodirljivih”, tvrdi genetska studija koju su sproveli indijski i estonski naučnici. Istraživanje dokazuje da su Romi došli u Evropu sa indijskog potkontinenta pre oko 1.400 godina...

Izvor: Blic Online / Foto Blic Online

U okviru istraživanja u kome je učestvovao i profesor dr Tomas Kivisild sa Univerziteta Kembridž, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Nejčer", analizirani su Y hromozomi u uzorcima DNK, kako bi se uporedili genetski potpisi evropskih Roma i hiljada Indijaca iz svih krajeva ovog potkontinenta.

Naučnici iz Centra za ćelijsku i molekularnu biologiju u Hajderabadu i njihove kolege iz Estonije i Švajcarske, uporedili su više od 10.000 genetskih uzoraka pripadnika 214 različitih etničkih grupa u Indiji.

Namera je bila da se utvrdi da li južnoazijski tip Y hromozoma, poznat kao "haplogrupa H1a1a-M82", koji se prenosi muškim potomcima, odgovara genetskim uzorcima Roma muškog pola u Evropi. 

Poklapanje je ustanovljeno u testovima sa muškarcima širom Indije, pri čemu je ono bilo najveće kod muškaraca iz severozapadne Indije, gde su zabeležena najmanja genetska odstupanja.

Reč je o oblastima u kojima preovladavaju pripadnici kaste "dalita" ili "nedodirljivih", koji su generacijama diskriminisani i obično obavljaju najteže i najlošije plaćene poslove. Veruje se da su oni zato i krenuli u potragu za boljim životom i seobe tokom kojih su ostavili veliki trag u evropskoj kulturi.
 

Naučnici veruju da su, u početku, preci današnjih evropskih Roma masovno krenuli ka zapadu da bi se, u zamenu za unapređenje u višu kastu, borili u ratovima na teritoriji današnjeg Pandžaba, između 1001. i 1026. godine, a da su, posle propasti hindu kraljevstava, izbegli u današnji Pakistan. 

Egzodus u Severnu Afriku navodi na zaključak da su preci evropskih Roma bile prve izbeglice koje su se povlačile pred širenjem islama na indijskom potkontinentu.

Zanimljivo je da su Romi oduvek verovali da vode poreklo iz Indije, a prema rečima dr Tomasa Kivisilda, najnovije istraživanje obezbedilo je neophodne "dokaze za dalja istorijska tumačenja o tome koji su procesi izazvali ova kretanja".

.........

Natura Online (5.12.2012)