REAGOVANJA

Netačni podaci o zmijama

Poštovani, veoma cenim vaš online list, ali u tekstu o zmijama, duduše prilično starom, ima dosta netačnih podataka:

Neistine su: 

  • da šarka ima cik-cak šaru! Ona najčešće ima takvu šaru, ali to nije jedina karakteristika na osnovu koje bi neko mogao da tvrdi da je to šarka. Postoje i potpuno crne šarke, tzv. melanistički primerci. Ljudi bi mogli da pogreše gledajući samo cik-cak šaru.
  • kod nas postoje tri vrste otrovnica i sve su iz porodice Viperidae: šarka (V. berus), poskok (V. ammodytes) i planinska šarka ili šargan (V. ursinii).
  • naše otrovnice nemaju nervni otrov, što je u tekstu napomenuto, već hemotoksičan koji razara tkivo, kao i većina pripadnika porodice Viperidae.
  • Naše otrovnice nisu toliko opasne kao što je u tekstu napisano, ali je svakako oprez neophodan. Retki su smrtni ishodi posle ujeda naših otrovnica.
  • ostale naše zmije-neotrovnice su smukovi i vodene zmije i one NISU iz porodice Elaphidae već Colubridae i Natricidae. Elapide su porodica kojoj pripadaju jedne od najotrovnijih zmija sveta - mambe, kobre i kraitovi, a to je daleko od naših smukova. Ovo je gruba greška!

Sve u svemu tekst nije loš. Bitno je napomenuti da su zmije veoma korisne, da ih ne treba dirati, uostalom zasticene su Zakonom, ali bi trebalo pisati malo tačnije.

Srdačan pozdrav,

Zoran Karić

 
Natura Online (8.10.2010)