USPEŠNO ZAVRŠENA "ZEMUNSKA BUĆKA 2014"

Najteži ulovljeni som imao 16,3 kilograma

Zemunska bućka 2014 

Zemunska bućka 2014. јe takmičarska manifestaciјa lova soma na bućku koјu je, drugi put za redom, organizovala nevladina organizaciјa Evropski centar "Dunav". Takmičenje je održano u nedelju, 3. avgusta, na Dunavu, a vredan ulov, posle šest sati bućkanja i nadmudrivanja sa somovima, na Zemunski keј, odnosno na marinu-splav "Nautičar“, blizu Stare kapetaniјe, donelo je 12 dvočlanih ekipa među kojima je, ovog puta, najuspešnija bila ona iz Zemuna koju su činili Nikola Balać i Petar Lujić. Foto-album na CD-u sa ove manifestacije, koji sadrži 225 profesionalnih fotografija visoke rezolucije, inače urađen kao digitalna knjiga u Flash-u, može se naručiti na telefone 063 254 738 i 011 3099 630. Uostalom, pogledajte demo-prikaz ovog dokumentarnog foto-albuma ovde.

Tekst i fotografije Dušan Marinović

Tog dana takmičari su na Dunav izašli u šest časova ujutru i vratili se na polazno mesto u podne. Na marini-splavu "Nautičar," odmah po dolasku, merio se ulov svake takmičarske ekipe i vodila precizna statistika od strane organizatora, što je bio i naјzanimljiviјi momenat takmičenja. Ubrzo posle toga, usledilo je proglašenje pobednika.

bucka13   bucka14

- Još jedna uspešna Zemunska bućka je iza nas. Vreme nas je poslužilo i dozvolilo nam da realizujemo dugo pripremanu manifestaciju na planiranom nivou. Oči mnogih Zemunaca danas su bile uprte na ponton splava-marine "Nautičar", a osim brojnih gostiju i mnogi mediji zabeležili su najzanimljivije momente ovog ribolovnog takmičenja sa ekološkom i edukativnom pozadinom - kažu organizatori Zemunske bućke 2014.

Svaki ulov je precizno izmeren i potom vraćen u Dunav

U nedelju se takmičilo 12 dvočlanih ekipa koje su ulovlile ukupno 122,2 kilograma soma. Najteži ulovljeni som je težio 16,3 kg. Njega su prevarili Nikola Balać i Petar Lujić iz Zemuna koji su i odneli pobedu na ovom takmičenju sa ulovom ukupne mase od 23,9 kg.

Za petama su im bili Predrag Janković - Zmaj i Bogomir Kubinjec iz Grocke. Oni su imali ukupno 20,5 kg soma u čuvarci.

Dvanaest dvočlanih ekipa, na bućku, za šest sati, ulovilo je 122,2 kilograma soma

Za treće mesto se izborila ekipa koju su činili Nenad Jovičić i Vladimir Prišić iz Sremskih Karlovaca i Futoga. Oni su svoju čuvarku opteretili sa tačno 15 kilograma soma a imali su i najviše ulovljenih riba na takmičenju - sedam.

Četvrto mesto su osvojili Branislav Stanković iz Šapca i Dušan Rakić iz Kanjiže koji su imali svega 100 grama manje ulovljene ribe od trećeplasirane ekipe - 19,9 kg.

Peto mesto pripalo je Bojanu Orloviću i Petru Šimunoviću iz Novih Banovaca koji su iz Dunava izvukli 12,3 kg soma.

Na marini-splavu Nautičar bilo je i dosta reportera

Sve ekipe su imale neki ulov, a prosečan ulov po ekipi bio je 10 kg. Nakon merenja, kompletan ulov je, u živom stanju, odmah vraćen u Dunav.

Takmičari su, posle iscrpljujućeg šestočasovnog nadmudrivanja sa brkatim čuvarima dunavskog dna kod Zemuna uživali u druženju uz vojnički pasulj i riblju čorbu, a ova ponuda nije mimoišla ni slučajne prolaznike koje je radoznalost navela da siđu do splava "Nautičar".

Znamenje su dobili ćlanovi pet prvoplasiranih ekipa Zemunske bućke 2014.

Organizator, nevladina organizacija Evropski centar "Dunav", realizovao je ovu manifestaciju uz značajnu pomoć sponzora, sa vrednim takmičarskim nagradama. Takmičenje su sponzorisali: Infoteam - GARMIN (Beograd), Limagrain (Novi Sad), Pekara PONS (Čačak), Turistička agencija ODEON (Beograd), OBIM (Novi Banovci), Marina NAUTIČAR (Zemun), Restoran Šaran (Zemun), SZR ALAS (Beograd), NAUTIKA (Zemun) i Promeks (Šabac).

- Sa željom da naredne godine budemo još bolji i da dopremo do što više ljudi kojima ćemo preneti osnovnu poruku ovog takmičenja a to je da svaki sportski ribolovac mora voditi računa o očuvanju ribljeg fonda, želimo da se zahvalimo svima koji su nam danas svojim prisustvom ukazali čast i zadovoljstvo da se sa nama druže, takmiče i edukuju one koji dolaze - kaže Marko Gruјić, predsednik Upravnog odbora Evropskog centra "Dunav".

Natura Online (4.8.2014)