KOD KOSTOLCA PAO KAPITALAC ZA KNJIGU REKORDA

Prava somudža

som-iz-kostolca

Dragan Tomašević iz Beograda i njegov brat od ujaka Momir Korać, koji živi u Dortmundu u Nemačkoj, prošlog vikenda su ulovili soma kojeg će pamtiti celog života. Pecali su iz čamca, na dubinku, kada se oko 15.30 časova štap "zabo" u vodu...

Piše Stevan Banković

Vaga je odmerila tačno 82 kilograma.

- Mislio sam da se udica zakačila za neki panj ili tako nešto. Međutim, kada je najlon počeo da se izvlači sa špulne bilo mi je jasno o čemu se radi. Odmah sam odvezao čamac i pustio soma da nas "vozi" po vodi. Ovaj moj manevar je imao efekta i riba se posle dvadesetak minuta umorila. Nedugo zatim smo "zverku" izvukli u čamac - priča Miomir i dodaje:

- Prava somudža! Pecao sam krupne i u Nemačkoj, ali ovolikog još nisam.

Momir, inače strastveni ribolovac, u Nemačkoj redovno ide na pecanje. Njegov brat Dragan peca ponekad i ovom prilikom ga je vodio jer u blizini mesta gde su pecali ima porodičnu vikendicu. Posle ovog događaja će verovatno češće ići na vodu.

Rečna neman je upecana DAM opremom kojom Korać isključivo peca, jer je on promoter te firme Nemačkoj. Za mamac je korišćena kombinacija durdubak-rovac koja se dobro pokazala i na Rabrovačkom jezeru u pecanju soma, o čemu smo već pisali.

Posebno je interesantno to što su prilikom čišćenja ovog soma u njegovoj utrobi pronašli tek progutanu deveriku tešku gotovo kilogram, a u ždrelu zabodenu veliku udicu, koja je već dobro srasla sa okolnim tkivom.

Glas javnosti (13.9.2009)

Natura Online (24.9.2009)