GDE ĆEMO NA PECANJE?

Tamo gde riba grize

Znati gde otlćl u ribolov, podjednako je važno kao i imati dobru opremu ili iskustvo. Za one koji se tek spremaju da zabace svoj prvi plovak, ali i za one prevajane ribolovce, redovi koji slede mogu biti koristan vodič u potrazl za dobrim ulovom...

Piše Aleksandar Ardeljan

Vražje jezero - planinski biser

Jovan Cvijić je rekao da se Vražje jezero zove tako jer se nalazi između dve vražje glavice. Dugačko je 400, a široko od 50 do 250 metara. Od Žabljaka je udaljeno devet kilometara u pravcu jugoistoka. Nadmorska visina mu je 1.411 metara, a najveća dubina 10,6 metara. Prosečna dubina mu je četiri metra. Za vreme vedrih letnjih dana providnost mu je do pet metara.

Okolina Vražjeg jezera privlačna je za turiste i ekskurzije.

Ribolov je dozvoljen petkom i subotom od 15-17 sati, uz nabavku dnevne dozvole. Jezero je bogato pastrmkom, ali je količina ulovljene ribe ograničena.

Srebrno jezero - carstvo smuđa

Jezero se nalazi kod Velikog Gradišta i udaljeno je od Beograda 120 kilometara. Ovaj teren je već nadaleko poznat po dobrom ulovu šarana, soma, smuđa i velike količine bele ribe.

Jezero je nastalo pregrađivanjem Kisiljevačkog dunavca. Dugačko je 14 kilometara, a široko 100-200 metara.

Može se pecati sa obe strane jer je prilaz vodi dobar. Najbolja mesta za lov smuđa su od autokampa do brane sa obe strane i ispod sela Kisiljeva u panje­vima.

Preko puta sela Ostrvo, ispod dalekovoda, dobro se lovi štuka. Na svakom od pomenutih mesta se primenjuje drugi način ribolova, u zavisnosti od dna i vrste ribe.

Smuđ se ovde lovi tokom cele godine i ribolovci najčešće podešavaju pribor za lov na grabljivice. Za lov smuđa najbolji keder je peš-ruža.

Veliki Rzav - zaboravljena reka

Veliki Rzav je planinska reka i protiče istočnim obroncima Murtenice, Čigote, Mučnja. Dugačak je osamdesetak kilometara i kod Arilja se uliva u Moravicu.

Izvire negde ispod Čemernice i bujičavim tokom probija se kroz mestimično nenastanjen teren. To je reka sa mnogo kanjona koji kod ribolovaca izazivaju strahopoštovanje zbog svoje dužine i grandioznosti. Po izlasku iz kanjona počinju divni predeli, kao stvoreni za pecanje.

Donji tok Rzava prepun je pastrmke, potočne mrene i klena. Pored pomenutih vrsta, ima mnogo lipljana, a primerci su u proseku od 300 do 400 grama.

Međutim, Veliki Rzav je karakter­ističan po tome što oni koji ne poznaju reku mogu ostati bez ulova. Riba se skuplja samo na pojedinim mestima, a postoje i ona koja izgledaju kao stvorena za pecanje, ali tu ribe skoro redovno nema.

Od varal­ica je ubedljivo najbolje "ružno pače" veličine 2, 3, 4. Boje treba da budu što manje upadljive zbog bistre vode. Na Rzavu se može uspešno mušičariti i to suvom i mokrom muvom.

(Nastaviće se)

Natura broj 9 (oktobar 1996)

Natura Online (20.11.2009)