RIBLJI SPECIJALITETI

Šaran u belom vinu

saran-sa-belim-vinom

Očišćenog šarana osušiti, staviti u posudu za dinstanje, posoliti i pobiberiti. U sud naliti dva do tri decilitra belog vina i sačekati nekoliko minuta da riba ogrezne. Potom dodati puter ili ulje, nekoliko kolutova limuna, poklopiti i staviti šerpu na jaku vatru...

Glas javnosti

Potrebne namirnice:

  • 1,5 kg šarana
  • 0,3 dl belog vina
  • puter 0,5 kg ili ulje oko 0,5 dl
  • 1 limun
  • glavica zelene salate
  • 1 kg krompira
  • so i biber

Priprema:

Očišćenu ribu (šaran) osušiti, staviti u posudu za dinstanje, posoliti, pobiberiti. U sud naliti dva do tri decilitra belog vina i sačekati nekoliko minuta da riba ogrezne. Potom dodati puter ili ulje, nekoliko kolutova limuna, poklopiti i staviti šerpu na jaku vatru.

Riba se dinsta oko četvrt sata. Kada vino uvri i ulje počne da cvrči, okrenemo je i ostavimo na vatri još oko pet minuta. Servira se i služi uz obareni krompir, posut svežim peršunom.

Preporuka:

Jesti uz aromatična bela vina, na primer, vršački Muskat otonel.

Prijatno!

Glas javnosti (22.2.2009)

Natura Online (24.5.2009)