Kamilica umesto dezodoransa  

• Većina skupih preparata za negu kože i lica u kozmetici (kreme, masti, mleka i maske) proizvo­de se od prethodno dobijenog ulja kamilice. Ipak, valja znati da je kamilica najefikasnija ako se koristi u što prirodnijem stanju i da ona odlično odstranjuje neprijatne mirise tela ali i kuhinjskih krpa, pribora za jelo i kuvanje, pa čak i bolesničkog veša. Svakako, kamilica je i veoma lekovita. Evo kako...

Piše Srđan Tasić, dipl. blolog

Stari Egipćani su smatrali kamilicu za najbolji lek kod upornlh migrena, glavobolja i neuralgija, a danas je sasvim pouzdano utvrđeno da gutljaj čaja kamlllce, držan neko vreme u ustima, pomaže kod jakih zubobolja.

Kamilica je najefikasnlja u lečenju svlh promena na koži i sluzokoži (bubuljice, ekcemi, čirevi, otoci itd). U tu svrhu se koristi tzv. čaj za spoljnu upotrebu.

Priprema se tako što se jedna velika kašika kamilice stavi u 200 mililitara gotovo kipuće vode, pokrije i ostavi da odstojl desetak min­uta. Upotrebljava se kao obloga ili za ispiranje, nekollko puta u toku dana.

Međutim, malo je poznata vrednost kamilice u odstranjivanju neugodnih mirisa, dakle kao dezodoransa. Neugodan zadah tela može se otkloniti pranjem ili ispiranjem hladnim čajem kamilice. Tako se mogu otkloniti i razni neugodni mirisi kuhinjskih krpa, pribora za jelo i kuvanje, pa čak i bolesničkog veša. Uz sve to kamilica deluje i kao dobar dezificijens.

Na kraju, treba naglasiti i lekovitost kamilice u obllku kupke koja se priprema tako što se 500 grama kamll­ice uzavre u pet litara vode, pokrije 10 minuta da odstojl, procedi i doda vodi za kupanje.

Drugi način bi bio da se kamilica stavi u platnenu vrećicu i obesi u kadi za kupanje. Kupka je posebno preporučljiva i kod pojačanog znojenja nogu.

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (5.8.2009)