Oglašavanje na internetu u Srbiji u porastu  

• Ukupna vrednost tržišta oglašavanja na Internetu za prošlu godinu u Srbiji procenjena je na više od 12,2 miliona evra. Dok je u 2010. ova procena iznosila skoro devet miliona evra, što je rast od 36,12 odsto, pokazuju rezultati izveštaja Adeks 2011, koji je objavio Interaktivni advertajzing biro Srbija.

Izvor: DANAS

Najveći rast zabeležen je u kategoriji displej oglašavanja, odnosno u vidu banera na sajtovima i brendiranja pozadina - 54 odsto, čime ovaj segment doprinositi ukupnoj vrednosti tržišta sa 57 odsto.

Veliki rast zabeležilo i oglašavanje na internet pretraživačima, "od kojih apsolutnu dominaciju na srpskom tržištu ima pretraživač Gugl", kaže Izvršna direktorka IAB Srbija Gabrijela Stjepanović. 

Kada je reč o mobilnom oglašavanju, ovo tržište se u 2011. procenjuje na samo 50.000 evra, ali se očekuje njegov dalji rast zbog velike popularnosti smart telefona.

- Onlajn oglašavanje u Srbiji u proteklih nekoliko godina beleži sve veću popularnost, pa je i u 2011. njegov rast iznad evropskog gde je 14,4 odsto i proseka centralno-istočne Evrope gde se beleži rast od 19,7 odsto - kaže Stjepanovićeva. 

Prema njenim rečima, najveći argument za popularnost onlajn oglašavanja predstavlja upravo činjenica da oko tri miliona srednje ili visoko obrazovanih ljudi u Srbiji koji donose odluke o kupovini, provodi veliki deo svog vremena u nekoj aktivnosti vezanoj za internet.

- Podaci korišćeni u ovom izveštaju su rezultat kalkulacija, istraživanja i procene stručnog tima IAB Serbia. Pokriveni segmenti tržišta uključuju kategorije: displej oglašavanje, oglašavanje na pretraživačima, plaćeni oglasi i listinzi, mobilni marketing, kao i marketing na društvenim mrežama, i-mejl i drugo - navodi Stjepanovićeva. Oglašavanje na internetu u Srbiji, inače, poslednjih nekoliko godina beleži godišnji rast od 30 do 50 odsto, što našu zemlju svrstava u red razvijenih evropskih zemalja u ovoj oblasti. 

Iako je do pre pet godina internet imao manje od jedan odsto učešća u ukupnom medijskom oglašavanju u Srbiji, prema podacima agencije AGB Nilsen, u prošloj godini dostigao je skoro pet odsto.

........

Natura Online (3.7.2012)