četvrtak, jul 07, 2022

 

NOVOSTI IZ SVETA

Prvi lek namenjen lečenju raka kod pasa

malamut

Nastojanja farmaceutske firme "Fajzer" da izađe na tržište sa novim lekovima protiv raka urodilo je plodom i na sektoru veterinarskih lekova - pojavom prvog medikamenta specijalno namenjenog lečenju raka kod pasa...

Izvor: Rojters, B92 

Reč je o leku "paladia" koji je dobio i odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) i koji bi trebalo da se pojavi na tržištu početkom 2010. godine, preneo je Rojters.

"Paladia" će se koristiti pri lečenju raka lojnih ćelija pasa. Ta vrsta raka ima udeo od 20 odsto među psećim tumorima kože i potencijalno je vrlo opasna, jer može da se proširi na druge delove tela, uključujući i limfne čvorove.

Svi lekovi protiv kancera koji se trenutno koriste u veterinarskoj medicini su u stvari pravljeni za ljude i nisu imali specijalna odobrenja za korišćenje kod životinja, ističu u FDA.

Bernadet Danam, direktor Centra za veterinarsku medicinu FDA, objašnjava da su dosad veterinari morali da se oslanjaju na lekove protiv raka namenjene ljudima, ne znajući tačno koliko će se bezbednim ili efikasnim pokazati kod pasa.

"Paladia" deluje tako što ubija ćelije raka i sprečava dotok krvi do tumora. U kliničkim testiranjima pokazalo se da je kod oko 60 odsto pasa tretiranih ovim lekom tumor ili nestao ili se smanjio ili je prestao da raste.

Prema proceni Odeljenja za zdravlje životinja kompanije "Fajzer", u SAD se svake godine registruje 1,2 miliona novih slučajeva kancera kod pasa.

............

B92 (4. jun 2009) 

Natura Online (6.6.2009)