VETERINAR VAM ODGOVARA

Kako najbolje očistiti psa od crevnih parazita?

Ovo je problem koji treba ozbiljno shvatiti i shodno tome se ponašati. To znači da psa treba tri puta godišnje tretirati preparatima protiv unutrašnjih parazita, kaže dr vet. med. Gruja Pavlović i odgovara još jednom našem čitaocu koji pita gde da smesti kavez sa papagajem i kako da mu odredi pol...

Piše dr vet. med. Gruja Pavlović

Kako najbolje očistiti psa od crevnih parazita?

Ovo je problem koji treba ozbiljno shvatiti i shodno tome se ponašati. To znači da psa treba tri puta godišnje tretirati preparatima protiv unutrašnjih parazita.

Štene se prvi put "čisti", bez štetnih posledica, u starosti od dve do tri nedelje. Tretman se ponavlja za 15 dana.

Ako je i majka adekvatno pripremljena pre parenja imaćemo zdravu životinju sa kojom će druženje biti praktično bezopasno.

Preparati koji se koriste za čišćenje pasa od crevnih parazita su Soltrik, Mebendazol, Drontal-plus, Cestal i drugi.

Gde da smestim kavez sa papagajem i kako da mu odredim pol?

Ovo je značajan momenat za čuvanje zdravog i veselog papagaja kao kućnog ljubimca. Naime, kavez treba postaviti na visinu od najmanje jedan i po metar od poda, u prostoriji gde najviše boravite. Pri tome treba voditi računa da kavez nikako ne postavite u pravcu strujanja vazduha, odnosno na promaju.

Pošto pretpostavljam da se radi o papagaju tzv. tigrici, pol određujemo prema obojenosti nosnog ogledala. Plavičaste nijanse tog dela govore da se radi o mužjaku, a ako je nosni deo u boji kljuna vaš papagaj je ženka.

Natura Online (5.7.2011)