KAKO PREPOZNATI GENETSKI MODIFIKOVANO VOĆE I POVRĆE

Pogledajte nalepnicu proizvoda

Iako GMO proizvodi nisu obeleženi, postoji način da prepoznate GMO voće i povrće. Potražite broj na nalepnici proizvoda koji se zove PLU (Product Lookup Number)…

Piše Toma Živanović

Ako je PLU četvorocifreni broj koji počinje sa 3 ili 4, to znači da proizvod nije GMO ali je nastao na farmi koja koristi hemikalije i pesticide.

Ukoliko broj na nalepnici ima pet cifara koje počinju sa 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez hemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije.

Proizvodi označeni petocifrenim brojem koji počinje sa 8 su - GMO usevi.

Voće i povrće, koje se retko genetski modifikuje: luk, ananas, avokado, grašak, špargle, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krompir, grejp, lubenice i pečurke.

Sledeći proizvodi imaju daleko veće šanse da budu genetski modifikovani: jabuke, celer, paprike, breskve, jagode, nektarine, grožđe, spanać, zelena salata, krastavci, borovnice, krompir, boranija, kelj, naradže, kukuruz, tikvice, višnje i ljute papričice.

Kako još možemo prepoznati GMO?

Izvor: GreenPeace GMO Shoppers Guide  

Kako prepoznati Genetski Modifikovanu Hranu (GMO) u prodavnicama i na pijacama? Za sad nema pravog načina i univerzanlog rešenja već se moramo osloniti na svoj zdrav razum, logiku i instinkt, kao i na vlastito istraživanje o dobavljačima sirovina proizvođačima hrane, informisanju preko medija i novina.

Principi:

• GMO hrana je lepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez modrica i oštećenja, bez imalo truleži i ožiljaka. U prirodi nismo svi isti. Neko je višlji, neko niži neko debeo, a neko mršav. Isto važi i za prirodno voće i povrće. Kupujte kvrgavo, nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda. Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Ništa neće da zafali ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, tj da malo truli. Na policama gde ima takvog voća i povrća, velike su šanse da nisu gmo.

• Kupujte od seljaka koji sami uzgajaju i upotrebi saznanje iz prve stavke. I seljaci seju GMO u neznanju, i hrane stoku GMO proizvodima (najčešće kukuruzom). Meso takvih životinja bi u principu trebalo izgledati isto kao i kod normalnih, ali vi ipak obratite pažnju na izgled jetre (džigerice) i bubrega. Ako vam deluje bolesno, bolje odustanite od kupovine jer su te životinje možda bile hranjene sa gmo stočnom hranom. Zna se šta je bolestan izgled, a šta zdrav. Bolesno je bledo, sivo, žuto, slabo prokrvljeno, sa oštećenjima i izraslinama koja ne deluju normalno. Zdravo je roze i crveno meso.

• Zanemari lepo pakovanje. Profitabilnost GMO biljaka, voća i povrća dozvoljava proizvođačima da potroše novac na lepa pakovanja.• Informišite se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO. Ukoliko je nešto poreklom iz zemlje koja je uvela GMO, najverovatnije i jeste GMO. Budi dvostruko pažljiv. Prati vesti o zemljama koje zabranjuju proizvodnju i uvoz gmo kao što su Francuska, Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO. Isto važi za zemlje koji su najveći proizvođači GM hrane. USA, Argentina, Brazi, Kinal i Indija koja proizvodi GM pamuk.

• Kupujte hranu koja dolazi iz zemalja koje su zabranile GMO. Trenutno na tržištu ima aronije iz Rusije. Ja bih rekao da nam slavenska braća šalju lek, nemam drugo objašnjenje. Antioksidansi su nam potrebni zbog rata na drugom frontu o kom nećemo ovde.

• Vodite detaljan dnevnik svakog dana o svom i zdravstvenom stanju ukućana i pažljivo zapisujte sve šta jedete. Čim primetite zdravstveno pogoršanje kod sebe, ili kod ukućana, prelistajte taj dnevnik i vidite šta ste jeli. Ovo je možda najvažnija stavka i nju bi trebali raditi i bez da postoji opasnost od GM proizvoda. Vođenje dnevnika vam može spasiti život ili život vaših ukućana. Ljudi danas često obolevaju od doktorima misterioznih bolesti i stanja, a da ne budu svesni da su uzrok tog obolenja upravo pojeli za doručak.

• Pokušajte da isključite iz ishrane sve ono što ima najviše šansi da bude GMO. Nažalost, to je najčešće meso životinja koje se hrane GMO hranom. To su i popularne grickalice, čipsevi i slično jer velikim kompanijama odgovara da im sirovina bude ujednačene veličine i sastava.

• Monsantovi radnici ne jedu hranu koju uzgajaju, lekari koji vakcinišu tuđu decu, ne vakcinišu sebe ni svoju decu. Vlastodršci koji ignorišu i zataškavaju prisustvo GMO u Srbiji, nešto moraju da jedu. Treba da otkrijemo šta. Možda postoji način identifikacije, ili samo informacija o tome šta jeste, a šta nije gmo. Zato oprez u prodavnicama. GM hrana je najeftinija, a zdrava hrana je po pravilu bezobrazno skupa što je često čini nedostupnom siromašnijem delu stanovništva. Staro pravilo koje čuva zdravlje je ishrana sezonskim voćem i povrćem. Ako u prodavnicama vidite voće i povrće kojem nije vreme, ono je najčešće uvezeno (obratiti pažnju na zemlju odakle dolazi) ili je uzgajano u plastenicima uz upotrebu svih bio-tehnologija, pospešivača rasta i pesticida.

• 92% SOJE NA SVETU JE - GMO! Po podacima ISAAA (Medjunarodne službe za nabavku poljoprivredno-biotehnoloskie dokumentacije), kao i podacima Evropske Unije, od 2007. godine, kada je svetska proizvodnja soje bila 58,6 % genetski modifikovana (GMO), preko 2010., kada je iznosila 80 %, do danas - GMO soja je 92 % ukupne svetske proizvodnje ove zitarice. Ovaj podatak govori mnogo sam za sebe. Male su šanse da će te baš vi naići na tih 8% soje koja nije GM.

• U što većoj meri podržite male proizvođače i poljoprivrednike koji sami uzgajaju i prodaju hranu, ali uvek gledajte kakvi su proizvodi i primenite pravilo iz prve stavke.

• Vezano za GMO pamuk. Simptomi morgelons obolenja su primećeni masovno kod kineskih radnika, često dece koja rade sa GMO pamukom. Kina je uz Ameriku, Brazil, Argentinu i Indiju najveći prozvođač GMO . U dodir sa takvim pamukom se može doći kupujući kinesku robu, posteljinu, tkaninu, igračke, pa i odevne predmete čuvenijih marki čiji se proizvodi izrađuju u Kini. 

Preuzeto sa:  http://zeolithomozel.com/blog/2013/kako-prepoznati-gmo-hranu.php

.......

Natura Online (15.5.2014)