RECEPTI APITERAPEUTA (1)

Za zdraviji život

O zdravlju treba voditi računa od malih nogu ali tada, obično, ne marimo mnogo za to...  Ali kada dođemo u određene godine shvatamo da je zdravlje, kako se to obično kaže - najveće bogatstvo. I jeste! U nekoliko nastavaka daćemo zato probrane recepte naše saradnice Marije Ružanović, apiterapeuta iz Novog Sada, koja se godinama bavi lečenjem medom i pčelinjim proizvodima a kako bismo živeli zdravije i lepše. Ne propustite ovo...

Piše Marija Ružanović, apiterapeut

Za čišćenje krvi

Staviti četiri do pet glavica crnog luka na jedan litar vode i prokuvati. Pijete tri-četiri puta u toku dana po jednu čašu zaslađenu sa medom od karanfila ili šumskim.

.......

Lek za jačanje srca

Potrebno je:

  • 25 g gloga (Crataegus oxyacanta)
  • 25 g cveta i lista hajdučice (Aachillefolium)
  • 25 g mešavine odoljana i metvice (Valeriana off. Mentha pulerium)
  • 2 kašike bagremovog meda

Priprema:

Biljke isitniti i preliti sa 400 g hladne vode. Najbolje da se to uradi uveče da bi se biljke potapale celu noć (najmanje 10 časova). Sutradan tečnost zagrejati do ključanja i kuvati pet minuta u poklopljenom sudu. Kada se ohladi procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana po jednu čašu ovog čaja, više puta u malim gutljajima.

.......

Za ublažavanje stenokardialnih bolova

Potrebno je napraviti smešu od glikoze u prahu i matičnog mleča 1:25 i dodati malo zagrejanog meda. Jedna takva tableta treba da sadrži 20 mg svežeg matičnog mleča.

Od te smese se dobija takozvana mekana tableta. Kod stenokardije preporučuje se uzimanje ovih tableta tri puta dnevno pre jela, u trajanju od tri do četiri meseca.

....... 

Protiv povišenog holesterola

Svi koji imaju povišen holesterol u krvi trebalo bi da svakog jutra, pre doručka, uzmu jednu kašiku meda i domaćeg jabukovog sirćeta. Poželjno je med i jabukovo sirće izmešati u čaši mlake vode i popiti.

....... 

Za jačanje srčanog mišića

Potrebno je:

  • 1 kg meda
  • 1 kg žutog šećera
  • 2 l vode
  • 3 limuna
  • 3 grančice ruzmarina (Rosmarinus off.) po 20 cm dužine.

Priprema:

Limun oprati i iseckati, dodati ostale sastojke i kuvati dok se ne dobije masa od dva litra. Sve propasirati i razliti u flaše. Držati na hladnom i tamnom mestu. Ovaj sirup uzimati svako jutro na prazan stomak po jednu kafenu šoljicu.

....... 

Protiv visokog krvnog pritiska

Potrebno je uzeti jedan veći limun i isto toliko težak crni luk i samleti na mašini za meso. Dodati toliko meda koliko limun i luk teže zajedno i dobro promešati. Spremiti u teglu i držati na suvom i hladnom mestu. Svako jutro uzimati pre jela pripremljenu smešu u koju ste umešali 10 g svežeg kvasca.

(Iz knjige "Čoveče pomozi sebi - Med & Med" Marije Ružanović)

Natura broj 6-7 (jul 1996)

Natura Online (27.6.2009)