APITOKSINOTERAPIJA

Lečenje pčelinjim otrovom

Ova terapija sprovodi se kod arterioskleroze perifernih krvnih sudova, oboljenja perifernog nervnog sistema, protiv upale zglobova, reumatizma, bronhijalne astme, išijasa i sličnih bolesti ali uz obavezan nadzor lekara i dobrog poznavaoca apitoksinoterapije.

Piše Marija Ružanović, apiterapeut/Foto Kathy Keatley Garvey

Bitno je odmah naglasiti da svako lečenje pčelinjim otrovom može da sprovede samo lekar ili (uz obavezan nadzor lekara) dobar poznavaoca apitoksinoterapije.

Da bi se izbegle reakcije organizma ili nepoželjne propratne pojave potrebno je pre početka lečenja ispitati da li je organizam alergičan na pčelinji otrov. U toku lečenja obavezno je vršiti povremenu analizu krvi i urina kao i kontrolu krvnog pritiska.

Najjednostavnija alergenska proba se obavlja na sledeći način: na spoljnu stranu nadlaktice stavi se pčela (uzima se pincetom ili pažljivo rukom uhvati za krila), a žaoka se iz kože izvuče nakon 10 sekundi. Normalna reakcija organizma je osećaj bola, neposredno na mestu uboda i lagani iritirajući nadržaj bez drugih propratnih simptoma, kao što su povraćanje, otežano disanje i promena ritma pulsa.

Drugog dana se izvrši druga proba sa ubodom pčela, ali se žaoka izvuče tek nakon četiri minuta. Ako posle ove probe ne postoji izražena alergenska reakcija, može se početi sa terapijom.

Mesto uboda pčele pre započinjanja sa terapijom treba oprati sapunom i toplom vodom i dobro osušiti. Ne upotrebljavaju se druga sredstva za dezinfekciju jer je efekat na taj način umanjen.

Terapija pčelinjim otrovom se sprovodi kod arterioskleroze perifernih krvnih sudova, kod oboljenja perifernog nervnog sistema, protiv upale zglobova, reumatizma, bronhijalne astme, išijasa i sličnih bolesti.

Kao preparat sa jakim biološkim dejstvom, pčelinji otrov se ne sme koristiti kod akutnih infektivnih bolesti, gnojnih procesa u organizmu, tuberkuloze bolesti jetre i bubrega, šećerne bolesti, zloćudnih tumora, organskih oboljenja centralnog nervnog sistema, srčane mane, za vreme trudnoće i menstruacije i uopšte kod lica koje su jako osetljiva na pčelinji otrov.

Terapija se ne sme sprovoditi posle obilnog obroka, posle ili u toku vodenih terapija, na primer u banjama ili nakon dugih šetnji, dakle, zamora.

Kod upotrebe pčelinjeg otrova u svrhu lečenja protiv bilo koje bolesti, prema uputima velikog broja lekara specijalista, treba isključiti i najmanju dozu pušenja i potrošnju svih alkoholnih pića. Osim toga bolesnik treba posle svakog tretmana da provede 30 minuta do jednog sata u krevetu.

Preporučuje se tokom tzv. "apitoksoterapije" primena mlečno-biljne dijete (mleko, mlečni proizvodi, voće i povrće). Hrana treba da je bogata vitaminima i mineralnim solima. Poželjno je uzimati 50 do 100 grama meda na dan.

.........

Kod trovanja apitoksinom

Potrebno:

  • 1 litar prokuvane vode
  • 1 limun
  • 2,5 dl ljute rakije

Priprema:

Iscediti sok od limuna i zajedno sa medom i rakijom sipati u prokuvanu i ohlađenu vodu i dobro promešati.

Upotreba:

Uzima se svaka tri sata po jedna čaša ovog napitka.

(Iz knjige "Čoveče pomozi sebi - Med & Med")

Natura Online (10.7.2009)