APITERAPIJA: ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTOPALAČNOM CREVU

Lečenje medom

Osim što oboleli od ove neprijatne bolesti moraju da iz svog jelovnika izbace sve one namirnice koje stimulišu sluzokožu želuca na pojačanu sekreciju, istraživači S. Mladenov i  dr N. P. Jojriš  preporučuju i uzimanje nektarskog meda u trajanju od četiri do osam nedelja. Evo još nekih zanimljivih detalja o tome...

Piše Vlastimir Spasić

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu je benigna grizlica. Čir na želucu nastaje pod dejstvom bakterije Helicobater pylori i želudačnog soka. Čir na dvanaestopalačnom crevu ubraja se u najčešće grizlice. Pretežno se javlja kod muškaraca i lokalizovan je na početnom delu dvanaestopalačnog creva.

U fiziološkim uslovima želudac i dvanaestopalačno crevo su zaštićeni od želudačnog soka svojim odbrambenih mehanizmima. Ako dođe do poremećaja između odbrambenih mehanizama sluzokože i razornog dejstva želudačnog soka javlja se čir (grizlica).

Bol kod čira na želucu nastupa dva do tri sata posle uzimanja hrane, a kod čira na dvanaestopalačnom crevu posle četiri do pet sati, pa se ti bolovi nazivaju noćnim, poznim, na prazan želudac. Osim bolova, prisutni su i drugi simptomi: mučnina, podrigivanje, gorušica. Za bolove je osobeno sezonsko javljanje (proleće i jesen), kao i usled meteoroloških pojava: promene spoljne temperature, vlaga, kolebanja barometarskog pritiska, sukobi hladnih i toplih vazdušnih masa. Sve to na čoveka deluje kao stres. Bol u čašici i levo javlja se kod čira na želucu, a udesno kod čira na dvanaestopalačnom crevu.

Lečenje se sastoji u higijensko-dijetetskom režimu ishrane. Iz hrane se isključuju svi sastojci koji stimulišu sluzokožu želuca na pojačanu sekreciju: sokovi, ekstrakti mesa, kiselo, začini, ljuto, slano, salame, kobasice, masna mesa, govedina, divljač, svež hleb, alkohol, kafa, nikotin...

U fazi intenzivnih bolova preporučuje se (Apiterapija, prema S. Mladenovu), nektarski med u trajanju četiri do osam nedelja, jedan do dva sata pre jela, tri puta dnevno po 40 grama, rastvorenog u čaši mlake ili mineralnoj vodi.

Delovanje meda kod bolesnika od čira na želucu, proveravao je i dr N. P. Jojriš, poznati ruski lekar i autor brojnih dela iz oblasti medicinskog pčelarstva. On piše:

- Kod obolelih od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu zapazio sam, ako se uzima med, da nestaju bolovi, gorušica i gađenje, a znatno se povećava procenat hemoglobina u krvi i raspoloženje bolesnika. U terapijske svrhe med se mora obavezno rastvoriti u toploj vodi jer on sadrži na destine raznih korisnih materija koje, kada se rastvore, brže i lakše bivaju apsorbovane iz želuca i odlaze u krv.

Uzimanje meda preporučuje se dva puta dnevno, ujutru i uveče, pre jela.

Međutim, poznato je da osobe koje boluju od gastritisa ili čira na želucu imaju nelagodan osećaj posle konzumiranja meda. Da bi se taj osećaj izbegao, med se mora pravilno konzumirati. Osobe koje imaju povećano lučenje kiseline u želucu ili im med provocira njeno lučenje moraju ga uzimati na sledeći način kako bi izbegle nelagodan osećaj i dopustile medu da terapijski deluje. Preporučuje se uzimanje toplog rastvora meda (50 grama meda u pola šolje čaja), temperature 35 do 400C. Rastvor se uzima sat do sat i po posle jela, ali i na jedan sat pre spavanja jer med poseduje i efekat učvršćivanja sna.

Natura Online (6.9.2009)