POSLE UPOTREBE MEŠAVINE MEDA I PERGE KOD KARDIOVASKULARNIH BOLESNIKA

Smanjene masnoće u krvi pušača

Da li je na pomolu velika nada za milione pušača širom sveta posle uspešnih eksperimenata litvanskih stručnjaka sa tom prirodnom mešavinom?...

Piše Vlastimir Spasić

Stručnjaci sa Poljoprivrednog instituta iz Dotnuva u Litvaniji izvestili su, na 39. svetskom kongersu pčelara u Dablinu 2005. godine, o rezultatima korekcije  masnoće u krvi kod pušača i kardiovaskularnih bolesnik, posle upotrebe meda i perge, odnosno fermetisanog polena.

Kod grupe od 36 pacijenata (29 žena i sedam muškaraca), starosti od 60 do 80 godina, obolelih od kardiovaskularsnih bolesti, a koji su uz to bili i hronični pušači, sproveli su sledeći eksperiment.

Dva puta dnevno posle obroka 26 pacijenata (21 žena i pet muškaraca) uzimalo je 15 grama mešavine meda i perge (odnos 1:1), uporedo sa medicinskim tretmanom medikamentima. Standardni pregled krvi sa lipidnim statusom i nivoom šećera (glukoze), obavljen je pre i četiri nedelje posle ovog tretmana.

Dobijeni podaci upoređivani su sa kontrolnom grupom od 10 osoba (osam žena i dva muškarca) koji nisu uzimali med i pergu.

Tom analizom utvrđeno je povoljno dejstvo pčelinjih proizvoda u smislu statistički značajnog povećanja nivoa hemoglobina i limfocita, ali i smanjenja nivoa ukupnog holesterola i lipoproteina niske gustine (LDL- opasna frakcija lipoproteina).

Nema sumnje, ovo je velika nada za pušače koji imaju problema sa povišenim holesterolom.

Natura Online (11.9.2009)