ZANIMLJIVA MEDICINA

Hladan prihvat pomaže bebama

Rashlađivanje njihovih tela, odmah posle rođenja, moglo bi da pomogne u smanjenju oštećenja mozga kod novorođenčadi kojoj ponestane kiseonika pri dolasku na svet. Jer, u Norveškoj, svake godine, oboli između 50 i 60 beba od ozbiljnog oštećenja mozga usled nedostatka kiseonika prilikom porođaja...

Preveo sa norveškog Dejan Vasilev Rene'

Norvežanka dr Mariana Toresen, naučni istraživač i njeni saradnici iz tri bolnice u Oslu, prvi su u svetu koji su uspešno isprobali ovaj tretman na novorođenim životinjama, pa stoga nameravaju da zatraže dozvolu za primenu te metode i na - bebama.

Kako je utvrđeno, izložene nedostatku kiseonika prilikom rođenja bebe mogu oboleti od carebralne paralize, epilepsije, slepila ili mentalne zaostalosti.

Istraživanja doktorke Torensen na mladim pacovima i svinjama pokazuje da se, lakše do umereno, oštećenje mozga značajno smanjuje uvođenjem hipotermije - rashlađivanjem tela do 34º C u trajanju od 12 časova. To ne daje efekat kod izvesnog broja beba sa oštećenjem mozga, ali može sprečiti oštećenje kod onih koje su neznatno zahvaćene oštećenjem.

U Norveškoj svake godine oboli između 50 i 60 beba od ozbiljnog oštećenja mozga usled nedostatka kiseonika prilikom porođaja. Trenutno ne postoji tretman koji može sprečiti odumiranje njihovih nervnih ćelija u periodu odmah posle rođenja, a i uprkos dobroj pretporođajnoj nezi, broj takvih slučajeva nije smanjen.

Doktorka Torensen veruje da bi taj metod trebalo da bude naročito važan za zemlje u razvoju gde je oskudna prenatalna nega. Ona takođe smatra da bi ovaj metod mogao da ima dobar efekat i kod odraslih - kod pacijenata sa srčanim udarom, na primer.

("Norway Now")

Natura broj 9 (oktobar 1996)

Natura Online (8.11.2009)