MAGAZIN "PRIMATOLOGIJA" O SLUČAJEVIMA KONKURENCIJE I MEĐU MAJMUNIMA

Šimpanze pretukle pa pojele svog vođu

Šimpanze su ubile, a zatim i pojele svog bivšeg vođu zajednice, najverovatnije zbog seksa

Izvor: MIRROR, B 92

Šimpanzu Foudoukoa, koji je bio vođa više od 30 šimpanzi na mestu Fongoli u Senegalu, ubila je grupa istih šimpanzi, i to na brutalan način.

Ovo je deveti ovakav slučaj zabeležen u zajednici šimpanzi, da su one ubile nekog svog.

Nova studija za magazin "Primatologija" fokusira se na slučaj konkurencije među šimpanzama, koja je u ovom slučaju najverovatnije bila uzrok "hladnokrvnog" ubistva.

Foudouko, koji je bio poznat kao Sadam zbog naboranog čela i "zapovedničkog stava", dugo je bio glavni među svim šimpanzama u ovoj zajednici.  Ipak, svoju moć je izgubio kada je njegova "desna ruka" Mamaou bio povređen.

Foudoukoa su tada proterali ostali iz grupe. Istraživači su smatrali da je Foudouko mrtav, ali se on, na svačije iznenađenje, vratio godinu dana kasnije, nepovređen. Ali bio je primoran da živi kao izgnanik i senka onoga što je nekada bio, klanjajući se novom vođi, Davidu, Mamaduovom bratu.

Kada su ga ostale šimpanze posećivale, bile su veoma agresivne prema bivšem "diktatoru", sve dok ga istraživači nisu pronašli mrtvog. Imao je 17 godina.

Oni navode da su ga neke šimpanze držale, dok su ga ostale tukle, bio je prekriven ugrizima i ogrebotinama, a na stopalu je imao ranu i izgubio veliku količinu krvi.

Ostale šimpanze su delimično pojele njegovo telo. Istraživači kažu da su svedočili rastrzanju njegovog grla i ujedanju po genitalijama.

Oni misle da je razlog krvavog napada bilo to što je Foudouko naišao na ženku, na koju verovatno nije smeo, i morao je za to da "plati", kako navodi istraživač Majkl Sadiako.

- Ubijanje neprijatelja je lako objasniti, ali ubijanje prijatelja je zaista nešto zagonetno… Postoji zanimljiva tenzija između kooperacije i konflikta - kaže antropolog Majkl Vilson sa Univerziteta u Minesoti dodaje:

- Ceo slučaj vas natera da pomislite na ‘Sopranove’.

Izvor: B92

…….

Natura Online (1.2.2017)