AKVARISTIKA

Priča bez kraja

gupika

Korišćenje razne literature i sticanje neophodnog iskustva pomogli su mi da se probijem u konzervativan i zatvoren krug beogradske akvaristike i da ona danas predstavlja moje ne samo profesionalno već i životno opredeljenje...

Piše Ljubomir Stokić, akvarista / Foto LJ. Stokić

Pas, mačka ili papagaj mogu ljubitelju životinja pružiti neizmerno radosti, ali akvarijum, ta mala, zatvorena životna zajednica, taj fascinantni isečak prirode, ukras svakog prostora, pažljivom posmatraču uvek otkriva nove zagonetke i razvija strast istraživanja koja svakog čoveka, iskrenog ljubitelja prirode, oduševljavaju.

Namera mi je, zapravo, da upravo takvo iskustvo podstakne i ovaj kratak uvod u svet akvaristike jer svi akvaristički počeci vezani su za živorodne vrste riba (one koje radjaju žive mladunce) i koje svojim oblicima, bojama i  lakim razmnožavanjem podstiču maštu i strast.

Naime, prve mladunce koje dobijemo od matičnog para "gupika" - tih šarenih i veoma omiljenih ribica, ubrzo zamenjuju mladunci drugih atraktivnih, ali i težih za gajanje vrsta riba. To se dogodilo i sa mnom...

Ubrzo, posle prvog akvarijuma, u mom "stanu" plivalo je više od 10.000 mladunaca raznih vrsta riba. Skalari, barbusi, tetre, muljari i još mnogo drugih vrsta našli su, takođe, svoje mesto u mojim akvarijumima. Korišćenje razne litetarure i sticanje neophodnog iskustva pomoglo mi je da se probijem u konzervativan i zatvoren krug beogradske akvaristike i da ona danas predstavlja moje ne samo profesionalno već i životno opredeljenje. Drugim rečima, mnogo ljubavi, rada i učenja, koje sam godinama ulagao, dovelo je do odgovorajućih rezultata, mada je akvaristika jedna velika priča - bez kraja.

Tako i danas, posle dvadesetak godina druženja sa akvarijumskim ribicama i drugim vrstama, još uvek nalazim inspiraciju za otkrivanje mnogih tajni koje akvarijumi skrivaju. No, u svojoj radnji "Skalar", u Studentskoj ulici 29, u Novom Beogradu, gde i danas gajim i prodajem ribice, često i rado prenosim svoje znanje i iskustvo mlađim akvaristima ne bi li im ovaj zanimljivi hobi pričinio još veća zadovoljstva.

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (4.5.2009)