AKVARISTIKA: FILTRACIJA AKVARIJUMA

"Zvezdice" kao rešenje

Jedan od najvećih problema sa kojim se srećem u akvarističkoj praksi jeste FILTRACIJA. Gotovo svi mladi akvaristi smatraju da ukoliko na dnu akvarijuma nemaju riblji detritis (riblji izmet, trulo bilje...) da su svoj akvarijum dobro filtrirali, zaboravljajući pritom na - hemijsku i biološku filtraciju

Piše Igor Dobovšek, akvarista

Odmah da kažemo da je najvažnija i jedina nezamenljiva, zapravo, biološka filtracija. Napominjemo nezamenljiva jer se prostim sifoniranjem vode mogu zbilja odstraniti detritis i štetne hemikalije iz vode, te nam filter za tu svrhu nije ni potreban.

Suština biološkog filtera je da dozvolimo adekvatnu površinu filter mase za naseljavanje nitromonas bakterija. To znači da iako smo stavili "kubik perlon vate",  mi još uvek nismo rešili biološku filtraciju na pravi način. Nitromonas bakterije će se na filtracionoj masi razmnožiti samo toliko koliko je amonijaka u vodi, što će reći, adekvatno broju riba. Treba znati da je i najobičniji turski sundžer filter sasvim dovoljan za desetak riba.

Za naseljavanje filtera bakterijama potrebno je da filter radi 10-15 dana. Za to vreme akvarijum možemo naseliti biljkama koje će usput i pomoći naseljavanje bakterija u filteru. Sve to vreme filter se ne sme gasiti duže od 10-15 minuta, jer je za život bakterija potrebno prisustvo kiseonika. U suprotnom mogu nastati štetne bakterije (voda ima miris na pokvarena jaja). Takođe, ne bi trebalo da filter masu peremo u tekućoj vodi sa časme, već je treba prati u vodi iz akvarijuma. Ukoliko vam voda naglo pobeli znači da vam je filter ostao bez bakterija te je potrebno da ostavite samo dovoljno vremena da se bakterije ponovo namnože.

Kod nas su najpoznatije filter mase sunđeri i perlon vata dok se u svetu već odavno koristi masa tipa "biobol", kuglice keramičkih ili siporaks perlice, čija su biološke površine i do nekoliko stotina puta veće od, recimo, perlon vate, pa nam je za isti broj riba potrebno mnogo manje mase.

Kao novi proizvod u svetu pomenućemo i "zvezdice" koje se za sada koriste kod nas samo u morskoj akvaristici. Jedna pomenuta zvezdica, veličine oko 5x2 centimetara zadovoljava potrebe za 20 litara (u slatkovodnoj oko 80).

U svojoj odgajivačnici "zvezdice" koristim kod gupija u akvarijumu od 100 litara sa više od 200 mužjaka istih. Jedini je problem što jedan litar "zvezdica" (kojih ima oko 30 komada) u inostranstvu košta između 100 i 120 nemačkih maraka.

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (5.5.2009)