AKVARISTIKA

Grejači

U našim časopisima o grejanju akvarijuma bilo je već dosta reči pa ćemo se, ovom prilikom, samo podsetiti nekih važnih stvari

Piše Igor Dobovšek, akvarista

Grejače možemo podeliti na dve grupe: na one bez i na one sa termostatom.

Pri izboru jedne od varijanti moramo imati u vidu veličinu akvarijuma. Ukoliko imate akvarijum manji od 20 litara nema potrebe da uzimate grejač sa termostatom jer će se brzo pokvariti od prečestog uključivanja. Uz to, valja napomenuti da su se kod nas tek od nedavno pojavili grejači sa termostatom koji imaju manje od 100 W.

Takođe, važna stvar pri kupovini grejača je i njegov kvalitet. Zato, kada se odlučujete za neki od jeftinijih modela budite veoma oprezni jer takvi grejači obično traju godinu ili dve (a često i kraće) i, s druge strane, kod takvih grejača varijacija temperature je velika.

Zapravo, razlika između uključenja i isključenja grejača, kod jeftinijih varijanti, iznosi tri do četiri (što je mnogo), dok je taj odnos kod, na primer, Visi Therm-ovog grejača tek oko pola stepeni Celzijusa.

Varijacija temperature je veoma bitna jer ribe mogu da žive i na nižim temperaturama (18-20 stepeni Celzijusovih) ukoliko su one konstantne, ali će, to znaju iskusni akvarističari, svoju pravu boju i temperament pokazati tek na višim temperaturama.

I kao najvažnija stvar pri upotrebi grejača, podsetimo: NE STAVLJAJTE NIKADA RUKU U AKVARIJUM A DA PRETHODNO NISTE ISKLJUČILI GREJAČ IZ STRUJE.

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (11.6.2009)