AKVARISTIKA

Kako odabrati svetlo za akvarijum

Čest problem sa kojim se susre­ćemo u akvarističkoj praksi je - osvetljenje akvarijuma. Treba znati da se rasveta ne postavlja samo da bi se videle ribe, već da bi bilje pravilnije raslo, a i da vam se ne bi stvarale mrke alge po staklu i pod­lozi akvarijuma.

Piše Igor Dobovšek, akvarista

Nemojte se odlučivati samo za jednu vrstu sijalica, na primer za Grolux ili običnu "krušku", već valja kombinovati što različitije lampe. Nažalost, kod nas se retko mogu naći lampe tipa Actinic, Tungsten, Metal Malid živine sijalice i slično.

Kombinujući te i druge lampe dobićemo bogatiji spektar koji će biti sličniji onom sunčevom, a što nam, u svakom slučaju, mora biti ideal. Najbolja je, naravno, sunčeva svetlost za svaki akvarijum, ali je mi ne možemo paliti i gasiti po našoj volji. U celoj priči oko svetla važno je odrediti i broj vati za određene akvarijume.

Neki autori se koriste formulom pet vati na 100 kvadratnih centimetara površine ali ta "matematika", tvrdim na osnovu svog iskustva, ne važi sa akvarijume dublje od 45 cm.

Moj savet bi se, zapravo, sasto­jao u tome da se pri postavljanju osvetljenja poslužite tom forrnulom, ali da tokom vremena i sami odre­dite vreme i snagu osvetljenja za vaš akvarijum.

Ako vam je svetlo preslabo u akvarijumu će vam se stvarati mrke (žute, braon i crne) alge. Najpre pokušajte da produžite vreme osvetljavanja, pa ako i to ne bude dovoljno pojačajte snagu lampi. Na primer, umesto obične sijalice od 40, postavite onu jaču od - 60 vati.

S druge strane, prejako svetlo može dovesti do stvaranja zelenih algi (bilo končastih, bilo mikro). Lek za tu pojavu je suprotan od prethodno rečenog: akvarijum treba zatamnjivati duže ili smanjiti snagu lampi, uz eventualno dodavanje nekog, obično hemijskog sredstva.

Evo još nekoliko saveta:

  • na haubi (najbolje od nerđajućeg lima) obavezno ostaviti otvore za hladanje;
  • nikada ne palite sve sijalice odjednom već, po mogućstvu, prvo ono svetlo u sobi, pa potom jednu po jednu u haubi kako bi se izbegao stres ribica;
  • za rast bilja navažniji su crveni i plavi spektar, pa se raspitajte u kom spektru su i vaše lampe.

Ali, nije loše da znate i ovo: obična sijalica ima žuti, Grolux silva­ma - crveni, Hitachi - crveni do zelenog i Actinic - plavi, delimično ljubičasti spektar.

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (6.8.2009)