AKVARISTIKA

Riba slon

riba-slon-gnathonemus

Ova riba (Gnathonemus petersi) dolazi nam čak iz Singapura pa je zbog toga i prilično skupa. Možda i zato mnogi naši akvaristi nisu u mogućnosti da se dive toj lepotici u svojim akvarijumima. Ali sve se menja...

Piše Ljuba Stokić, akvarista / Foto: Lj. Stokić

Mnogo truda i rada, čitanja stručne literature i sticanja ličnog iskustva, jednog dana stvoriće od šegrta - akvarističkog majstora. Ko istraje na tom putu moći će svoj akvarijum da učini atraktivnijim, gajeći retke i osetljive vrste riba. Jedna od njih je i afrička riba slon, Gnathonemus petersi, koja svojim izgledom i specifičnim ponašanjem u akvarijumu oduševljava svakog posmatrača.

Riba ima originalna surlasta i cevolika usta kojima stalno ispituje dno i šupljine kamenja i panjeva u potrazi za hranom. U zarobljeništvu se nauče na živu hranu iz naših voda, tubifeks i dafniju, ali i pored toga one pronalaze jednoćelijske organizme koje mi u vodi i ne primećujemo.

To su inače veoma inteligentne ribe, rado se igraju i pokazuju sposobnost za "učenje", odnosno neke vrste riba lako prihvate. Na samom vrhu repa, riba slon poseduje mali električni organ koji vešto koriste za snalaženje u prostoru i međusobnu komunikaciju. Riba izraste u dužinu od 25 centimetara pa zahteva prostrani akvarijum sa mekom i starom vodom, puno vodenog bilja i prigušenim osvetljenjem.

Riba slon se ne razmnožava u akvarijumu.

U našim prodavnicama se može pronaći ova riba koja prelazi dug put od Singapura do nas. Nažalost, prilično je skupa, pa u današnjoj ekonomskoj situaciji mnogi akvaristi nisu u mogućnosti da se dive ovoj lepotici u svojim akvarijumima. Ali sve se menja...

Natura broj 11 (februar 1997)

Natura Online (19.3.2011)