AKVARISTIKA

Imati akvarijum ili ne?

Čuvanje ukrasnih riba, poznato je, staro je nekoliko hiljada godina, kada su se u drevnoj Kini ribe držale u bazenima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru...

Piše M. Pavlović

Ribe su tada bile simbol moći, bogatstva, prestiža... Verovalo se i da su neka vrsta talismana. Naravno, oko tog prelepog ukrasa u još lepšim dvorcima, brinula se dvorska posluga vrlo pedantno i predano.

No, razvojem ljudskog društva, komunikacija, trgovine, tehnologije, a prvenstveno kulture, potreba za lepim i korisnim ukrasom-ribicom u akvarijumu prešla je sve granice. Vremenom, došli smo dotle da svaki novi uživalac u lepoti prirode u malom, doda malo i svog duha, svoje estetike, svoje ideje, svog šarma, svoje tehnologije i svog materijala u taj lepi stakleni sud sa vodom čime se i dobija - delić samo svoje prirode.

Taj deo prirode danas funkcioniše u našem domu, kancelariji, školi, obdaništu, a i u raznim filmovima često gledamo akvarijum kao skoro neizbežan deo dekora.

Naravno, i kod nas akvarijum, kao ukras i kao hobi, ima sve veći broj pristalica uprkos činjenici da živimo u teškim vremenima koja nisu naklonjena velikim izdacima za lična zadovoljstva, pravi ljubitelji akvaristike nalaze ipak minimalana sredstva i za svoj hobi.

Mnogi mališani tako danas imaju mogućnost da se dive čudnom i ćutljivom ribljem biću koje se tu, pred njima, veselo igra, hrani, pari i odgaja svoju mlađ. Upravo zato, lepo uređen akvarijum, sa psihološkog aspekta, ima smirujuće dejstvo na posmatrača. Ali, sa biološkog aspekta akvarijum deluje i edukativno, a sa geografskog on je pravi konglomerat svetskih čuda.

Nije pogrešno reći i da je sa društvenog aspekta akvarijum plemenit, a sa estetskog i veoma lep ukras. Za bilo koji prostor, sa ekološkog aspekta, akvarijum je i koristan jer je čist, ekološki ravnotežen.

Dakle, da li da pokušate? Da li da sebi priuštite jedan akvarijum? Makar neki mali? Savetujem vam da pokušate. Mislim da se nećete pokajati... Jer, zadovoljstvo je veliko, iznenađujuće lepo...

Natura broj 13 (april-maj 1997)

Natura Online (22.9.2011)