SAVETI STRUČNJAKA

Kako održati lep i negovan travnjak leti

Osim redovnog održavanja, u vrelim letnjim danima zalivajte travnjaka češće, recimo tri do četiri puta nedeljno i to u ranim jutranjim ili kasnim večernjim satima...

Piše Petra Ivaniš, inženjer pejzažne arhitekture I hortikulture

Da bi travnjak dostigao željeni izgled neophodno je prvo posvetiti pažnju njegovom pravilnom podizanju. Teren treba izravnati tako da na njemu nema ulegnuća i rupa gde bi se voda zadržavala i kasnije došlo do truljenja.

Poželjno je unošenje organskog đubriva tj. stajnjaka. Sloj zemlje treba da je sitan, a možete postaviti sloj mreže preko zemlje ukoliko želite na vreme da se zaštite od krtica koje nisu poželjne. Želala bih da napomenem da pri eleminisanju krtica ne koristite krajnje neprimerene metode kao što su dimni preparati koji bi ubili ove životinje. Ove meotode ne samo da nisu moralne već su i zakonom zabranjene. Zbog toga se, u ovom slučaju, postavlja mreža koja ima otvore 1x1 cm, a preko nje sloj mešavine zemlje i peska.

Pre početka radova na travnjaku treba proveriti da nema korova u zemljištu. Ukoliko smatrate ili ustanovite da ih ima pospite zemljište herbicidima koje možete nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Pažljivo pročitajte uputstvo na pakovanju herbicida i postupite po njemu. Praksa je pokazala da ukoliko ne želite da koristite herbicide možete površinu da prekrijete vlažnim novinama koje će onemogućiti rast korova na površinu. Umesto novina možete korisiti i razne folije; preko ovog sloja ide sloj mešavine finog peska i zemlje.

Predsetvena mera je i unošenje minerelnog đubriva, onog brzo razlažućeg i sporo razlažućeg. Da bi travnjak naglo krenuo sa rastom služi brzo razlažuće, a njegovu funkciju kasnije preuzima sporo razlažuće đubrivo.

Kada je površina uvaljana pospite seme mešavine trava i nakon toga tanak sloj peska. Treba znati da kada kupujete gotovo seme tu se ne nalazi seme samo jedne vrste trave već kombinacija više vrsta.

Kada ste izvršili sve ove operacije travnjak zalivajte jednom dnevno, dve do tri nedelje. Prvo košenje je kada trava dostigne osam centimetara visine. Kasnije se smatra da je optimalna visina travnjaka od pet do sedam centimetara. Otkos kupite jednom mesečno.

U vrelim letnjim danima zalivajte travnjaka češće, recimo tri do četiri puta nedeljno i to u ranim jutranjim ili kasnim večernjim satima.

Ljudi često greše i kada u letnjim periodima đubre travnjak. Jer, travnjak se đubri dva puta, u proleće NPK đubrivom sa više azota (N) i u jesen sa više fosfora (P) .

Ukoliko želite da vaš travnjak bude odmah zelen tada možete da uradite busenovanje gde se trava slaže i za dan do dva, zavisno od površine, dobijate gotov travnak koji zahteva kasniju negu. Jedini mesec koji nije pogodan za podizanje travnjaka je avgust jer su tada temperature obično veoma visoke.

Ukoliko se pridžavate ovih upustava vaš travnjak će i leti, u toplim danima, imati intezivno zelenu boju umesto zlatne kada se trava često suši zbog neodgovarajuće nege.

Natura Online (31.7.2012)