LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Matičnjak, miloduh ili metvica

maticnjak_melissa-officinalis

Za lek se bere list pred samo cvetanje, a cela biljka iznad zemlje za vreme cvetanja. Čaj od matičnjaka (Melissa officinalis) se koristi protiv glavobolje, slabosti živaca, nervoze i stomačnih oboljenja. Ublažuje grčeve, bolesti srca i zubobolju. Daje se protiv nesanice, plućnih bolesti i malokrvnosti. Popravlja raspoloženje i preporučuje se ženama u drugom stanju i deci...

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmaceut / Foto Lekovito bilje

Miloduh, metvica ili matičnjak raste u blizini naselja, uz ograde, živice, uz puteve, po ivicama šuma ali i u svetlim, toplim šumama. Naraste od 50 do 80 centimetara u visinu.

Listovi su joj široko jajoliki i po ivicama grubo nazubljeni; leže na dugoj peteljci i liče na koprivu.

Cela biljka intenzivno miriše na limun. Cveta od jula do avgusta. Cvetovi su beličasti, a razvijaju se u cvatovima u pazuhu gornjih listova. Koristi se za privlačenje matica pri rojenju pčela te otuda naziv - matičnjak.

Za lek se bere list pred samo cvetanje, a cela biljka iznad zemlje za vreme cvetanja. Da ne bi promenila boju suši se u tankom sloju na tavanu.

Matičnjak sadrži etarsko ulje sa citrolom, geraniolom, hlorofilom, taninom, smolama i gumama.

Čaj od matičnjaka se koristi protiv glavobolje, slabosti živaca, nervoze i stomačnih oboljenja. Ublažuje grčeve, bolesti srca i zubobolju. Daje se protiv nesanice, plućnih bolesti i malokrvnosti. Popravlja raspoloženje. Naročito se preporučuje ženama u drugom stanju i deci.

Listovi se koriste kao začin, umesto limuna. Obično se dodaje na kraju kuvanja. Sem samoniklog, postoji i gajeni matičnjak, koji mu je sličan.

O matičnjaku, miloduhu ili metvici dr Rista Gostuški pisao je u svojoj knjizi "Lečenje lekovitim biljem" sledeće:

"Stari arapski lekari i njihovi naslednici u nauci hvalili su ovu biljku što veseli i leči noćna lupanja srca, što je u stanju da krepi duh čovečiji (Avicena) i što može da goni turobne misli kad spopadnu čoveka".

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (27.5.2009)